Sport

  1. Hij is de beste golfer aller tijden en heeft als bijnaam "The golden bear". Wie is hij?

  2. Echte ajacieden betreuren anno 2003, zeven jaar nadat het gesloopt werd, nog steeds het verdwijnen van het Ajax-stadion in de Meer. Maar welke architect tekende voor dit in 1934 gebouwde stadion?

  3. Hoe heet de wielerronde in Spanje voor profs?

  4. Hoe heet de directeur en hoofdredacteur van het sportblad "L'Auto" die de eerste Tour de France in 1903 organiseerde? Er waren zestig deelnemers, maar slechts 21 haalden toen de eindstreep, Maurice Garin als eerste.

  5. Van wie wordt beweerd dat hij niet in 1984 als eerste Nederlander de top van de hoogste berg ter wereld bereikte?

  6. Op 1 juli jongstleden overleed deze Nederlandse atleet die op de Olympische Spelen van 1948 in Londen twee bronzen medailles haalde op de 1500 en 5000 meter. Hoe luidt zijn naam?

  7. Hij werd in 1865 in Witmarsum geboren en geldt als een van de veelzijdigste sportmensen van Nederland. Hij richtte, in 1889, de Nederlandse voetbalbond op, nam het initiatief voor de eerste elfstedentocht (1909), was initiatiefnemer tot de Bond voor Lichamelijke Opvoeding, introduceerde hockey en atletiek in Nederland en bevorderde de kaatssport in Friesland. Hij stierf in Den Haag in 1954. Wie was deze journalist en sportman?

  8. Badminton kwam uit India naar Engeland in 1873. Omdat het op het landgoed van de graaf van Beaufort, Badminton, werd gespeeld, kreeg het die naam, maar in India heette het anders. Hoe?

  9. Hoe heet het (Ierse) spel gespeeld door twee teams van vijftien spelers die een met wol en leer omwonden bal in en over het doel van de tegenstander proberen te slaan?

  10. Hoe worden - met een informele term - de twee buitenste lijnen, links en rechts van een tennisbaan genoemd? De vakken binnen deze lijnen worden alleen bij het dubbelspel gebruikt.

 

Muziek

  1. De metriek is de leer van de versbouw, te onderscheiden van de kunst van het zodanig op muziek zetten van een tekst dat de verstaanbaarheid en de natuurlijkheid gehandhaafd blijven. Hoe heet die kunst?

  2. In 1966 werd een orkest opgericht dat uitsluitend uit geestelijk gehandicapten is samengesteld. Hoe heet deze band?

  3. Hoe heet een muzikale compositie in vrije vorm, bestaande uit verschillende thema’s uit volksmelodieën? Vooral Liszt heeft er veel op zijn naam staan.

  4. Hoe noemt men in de muziekleer het overgaan van de ene toonsoort in de andere?

  5. Hoe heet de creools-Surinaamse dansmuziek die voortgebracht wordt met ritme-instrumenten, blaasinstrumenten en vaak zang?

  6. Wie was de eerste beroepszangeres die – in 1920 – voor een radio-optreden betaald werd?

  7. Welke componist en dirigent die leefde van 1900 tot 1950 ontwikkelde voor zijn samenwerking met Berthold Brecht een mix van het romantische en het populaire lied, en veroorzaakte daarmee commotie in nazi-Duitsland? Hij is ook bekend van de schoolopera (door en voor kinderen) “Der Jasager” uit 1930.

  8. Uit welk land komt orkestleider Edmundo Ros?

  9. Welke Nederlandse zanger was de oprichter van de Kleinkunstacademie?

  10. Hoe heette de band waarin Robert Long zijn muzikale carrière startte?

 

Ontspanning en vermaak

  1. Hoe heet, in Sranantongo, het Surinaamse gerecht dat uit verschillende groenten en vleessoorten bestaat, en dat geserveerd wordt met rijst?

  2. Hoeveel kost gemiddeld 125 gram kaviaar?

  3. Hoe heet de Japanse hete groene mierikswortelpasta, die altijd bij sushi’s verpakt zit?

  4. Welk bekend merk kleurpotloden ontleent zijn naam aan het Russische woord voor “potlood”?

  5. De tekenaar van “Lucky Luke”, Morris, leefde van 1923 tot 2001. Hoe stond hij bij de burgerlijke stand bekend?

  6. Hoe was het ook alweer? Hoe heette het digitale huisdier dat in de tweede helft van de jaren negentig een ware terreur op zijn bezitter uitoefende?

  7. Hoe noemt men de kleermaker die confectiewerk passend maakt? Voor het korter of langer maken van mouwen of pijpen vindt men voor zijn werk meestal een apart bedrag op de rekening vermeld.

  8. Als je vla van maïzena, melk, suiker en eieren dooreenmengt en het geheel even voor het gebruik versiert met stijfgeklopt eiwit en vruchtenmousse, welk ouderwets gerecht krijg je dan?

  9. Op 7 september 1907 opent de eerste bioscoop in Nederland zijn deuren. Hoe heet de filmpionier die het eerste – naar hem genoemde – filmtheater in Amsterdam opende?

  10. Hoe heet het systeem van verdubbelde inzet na verlies bij hazardspelen?

 

Sociaal-maatschappelijk

  1. Het etmaal wordt aan boord van een schip verdeeld in zes wachten van vier uur elk, elke wacht in acht glazen (één glas is een halfuur). Hoe heet de wacht die om middernacht begint?

  2. De shantytowns, de krottenwijken in Amerika in de jaren dertig, werden ook wel genoemd naar de president die toen aan de macht was. Hoe?

  3. Van welk woord is “Whig” een verkorting? Het is de naam van een in 1648 gelopen mars van de presbyterianen op Edinburgh.

  4. “People rise to the level of their incompetence and remain there” is de definitie van het “Peter principle”. Welke auteur schreef in 1969 het boek “The Peter Principle: why things always go wrong”?

  5. Dit rooms-katholieke seculiere instituut is een internationale associatie van leken en priesters en is in 1928 in Spanje opgericht met als doel de toepassing van het geloof in het dagelijks leven. Wat is de naam van deze instelling?

  6. We kennen allemaal het bijbelse verhaal van de overwinning van David op Goliath, maar weten we ook van welke plaats deze Filistijnse reus afkomstig was?

  7. “Zonnestraal”, het in 1925 voor tbc-patiënten gebouwde ziekenhuis te Hilversum, werd gefinancierd door diamantbewerkers. Hoe heette hun fonds?

  8. Hoe luidt het laatste van de zeven kruiswoorden?

  9. Hoe heet in het Surinaamse volksgeloof de tussengod die zich met de snelheid van de wind kan verplaatsen en opgeroepen kan worden met speciale, sterk ritmische muziek en zich dan manifesteert in trancetoestand?

  10. Hoe wordt het verschijnsel genoemd dat gijzelaars na verloop van tijd sympathie krijgen voor hun gijzelnemers?

 

20ste Eeuw

  1. Van welke Nederlandse filosoof werd begin deze maand het borstbeeld uit het Tweede-Kamergebouw weggehaald nadat SP-senator Ronald van Raak hem als "antidemocraat" en "antisemiet" had ontmaskerd? De filosoof ging terug naar de vergetelheid van het depot, Cuypers nam zijn plaats in.

  2. Hoe noemt men in Frankrijk de samenwerking van een rechtse president met een linkse parlementaire meerderheid (of andersom)?

  3. Met welk aan het Japans ontleende woord wordt een Indonesische dwangarbeider onder de Japanse bezetting aangeduid?

  4. Wie ontvoerde en doodde in 1932 het zoontje van Charles Lindbergh?

  5. Wat is de naam van de gouverneur van Texas, die bij John F. Kennedy in de auto zat ten tijde van de aanslag in november 1963? Hij raakte bij deze schietpartij zwaargewond.

  6. Welke krantenmagnaat stapte in november 1991 van zijn luxejacht in zee en liet daarmee een grote financiële puinhoop achter?

  7. Aad Kosto werd in november 1991 het slachtoffer van een aanslag omdat men het niet  eens was met zijn asielbeleid. Welke organisatie was daarvoor verantwoordelijk?

  8. De Torrey Canyon loopt op de rotsen tussen de Scilly Eilanden en de Engelse kust bij Land's End;
    Een groep mariniers uit Den Helder zuivert op eigen initiatief de hal van het Amsterdamse Centraal Station van "nozems";
    Een rechtse staatsgreep maakt in Griekenland een eind aan de democratie;
    België beleeft de grootste brand uit zijn geschiedenis als in Brussel het warenhuis "Innovation" tot de grond toe afbrandt en 325 mensen omkomen;
    Phil Bloom schokt het conservatieve deel der natie door geheel bloot voor de camera te verschijnen in het programma "Hoepla";
    Barnard transplanteert het eerste mensenhart; Louis Washkanski ziet zijn leven met 18 dagen verlengd en verovert een plaats in de geschiedenisboekjes.
    In welk jaar vonden al deze gebeurtenissen plaats?

  9. Wie schoot op 15 december 1937 zijn hospita Roel van Es dood?

  10. Hoe heet de niet-terroristische organisatie tot zelfverdediging van de joodse gemeenschap in Palestina tussen de twee wereldoorlogen? Zij werd de kern van het Israëlische leger na de oprichting van de staat Israël.

 

Exact

  1. Vocht en, bijvoorbeeld, camera’s verdragen elkaar slecht en dat is dan ook de reden dat men in menige fototas wat zakjes met een adsorptiemiddel aantreft dat de vochtigheid uit de lucht opneemt. Welk?

  2. Waar staat “LCD” voor?

  3. Welke organische stof ontdekte de Poolse biochemicus Casimir Funk (1884-1967) in 1911? De naam die hij aan de stof gaf, berustte op een misverstand, maar is niettemin nooit veranderd.

  4. Hoe heet in de wiskunde een 8-vormige kromme? Het is ook de naam van een uitgeverij.

  5. Wat is de naam van het voertuig waarmee in 1969 de eerste mensen op de maan landden?

  6. Het is een klein, stevig buideldier met een dichte, stugge vacht. Het heeft korte krachtige pootjes waarmee hij tunnels graaft en om gras en wortels (zijn voedsel) los te trekken. Welk in Australië levend dier wordt hier beschreven?

  7. Hoe noemt men de overbrenging van warmte door middel van lucht- of waterstroming?

  8. Hoe heet het vocht dat de wrijving tussen de gewrichten vermindert?

  9. In 1691 vond de Nederlandse Meeuwis Meindertz. Bakker een toestel uit om schepen over ondiepten te tillen. Het bestaat uit twee met water gevulde bakken, waartussen het schip wordt bevestigd, dat dan rijst naarmate het water uit de bakken wordt gepompt. Hoe heet dit apparaat?

  10. Wat is de andere, aan het Latijn ontleende naam voor zwavelzuur?

 

Aardrijkskunde

  1. Het zuiver witte marmer wordt in Italië gewonnen, en wel voornamelijk in een stad in de provincie Apuania. Wat is de naam van die stad?

  2. Ten westen van Parijs ligt een 900 hectare groot bos. Inderdaad, het alom bekende Bois de Boulogne. Ten zuidoosten van Parijs ligt een even groot bos. Hoe heet dat?

  3. Over enige maanden, op 17 december, is het precies honderd jaar geleden dat de eerste vlucht met een motorvliegtuig plaatsvond. De gebroeders Wright zaten aan de stuurknuppel. In welke plaats was dat?

  4. Tot welk land behoren de Faeröer in staatkundige zin?

  5. Hoe heet de kleinste Engelse munt, die ¼ penny waard was en in 1938 uit de roulatie werd genomen?

  6. Het lunapark dankt zijn naam aan het gelijknamige park in New York, dat beroemd was om zijn verlichting. Hoe heet het eiland, voor de kust van Brooklyn, waar dit pretpark zich nog steeds bevindt?

  7. Wat is de laagst gelegen, bewoonde plaats op aarde?

  8. Wat is de hoofdstad van de Orkney-eilanden?

  9. In Willemstad op Curaçao worden het oostelijk en het westelijk deel gescheiden door de Sint-Annabaai. De pontonbrug verbindt de twee delen, waarvan het westelijk deel. Otrabanda (andere kant) heet. Wat is de naam van het oostelijk deel?

  10. Van welke Europese stad is de betekenis "riviermond"?

 

Geschiedenis

  1. In 1947 werden door een herder de Dode-Zeerollen gevonden. In de buurt van welke  plaats deed hij deze vondst?

  2. Hoe heet het uit 1563 daterende boek waarin de beginselen van de kerkleer opgetekend staan en dat naast dat van Luther en Calvijn het meest gebruikt wordt?

  3. Een generatie voor de Trojaanse oorlog voer de Argo, een snel en licht schip, met vijftig roeiers uit om in Kolchis het Gulden Vlies te bemachtigen. Onder wiens leiding stond deze expeditie?

  4. Agamemnon wordt na zijn terugkeer uit de Trojaanse oorlog door zijn vrouw en haar  minnaar Aigisthos gruwelijk vermoord. Hoe heet de moordenares?

  5. In de tijd van Innocentius III (13e eeuw) nam vooral in Zuid-Frankrijk de afval van de Kerk onrustbarend toe. Hoe werden de ketters daar genoemd, die zich van het aardse wilden bevrijden door ascetische praktijken en die hun naam ontleenden aan de plaats waar zij hun centrum hadden?

  6. Hoe werd de burcht genoemd waar de oude Duitse keizers zich bij afwisseling ophielden voor de rechtspleging?

  7. Hoe wordt de Parijse Bloedbruiloft, waarbij de Franse hugenoten op bevel van Catharina de Medici op 24 augustus 1572 massaal over de kling gejaagd werden, ook wel genoemd?

  8. Hoe luidt de naam van de Tataarse vorst die leefde van 1336 tot 1405 en die zich in 1369 tot opvolger proclameerde van Dzjengis Khan? Zijn campagnes gingen gepaard met grate wreedheid.

  9. Welke Franse politicus werd in 1783 door Charlotte Corday in bad vermoord? Davids wereldberoemde schilderij van de do de politicus in zijn bad hangt in de Koninklijke Musea voor de Schone Kunsten te Brussel.

  10. Hoe heet de Schotse reformator (1505-1572) die met zijn streng-calvinistische opvattingen de kerkhervorming ingrijpend beïnvloedde?

 

Taal en litteratuur

  1. Wie ging er schuil achter het pseudoniem Cornelis Paradijs, de auteur die in 1885 een bundel vermakelijke parodieën op de gangbare huiselijke en stichtelijke dichtkunst publiceerde?

  2. Hoe heet de lijvige bijbel van het existentialisme, die Sartre tijdens WO II schreef?

  3. Wie publiceerde onder het pseudoniem Albert Helman in 1926 “Zuid-Zuid-West”: herinneringen aan zijn geboorteland Suriname? In 1952 bereikte hij een groot publiek met “De laaiende stilte”.

  4. Hoe heet de in 1838 door Hendrik Conscience geschreven roman die handelt over de Guldensporenslag?

  5. “’Dit been moet eraf’, zei de orthopeed botweg” en “’Moet dat kind daarin?’, vroeg Maria kribbig” zijn beide voorbeelden van woordspel. Onder welke naam staat dit type woordspel bekend?

  6. Wat was de naam die Jonathan Swift aan zijn geliefde Esther Vanhomrigh gaf en aan wie hij in 1726 een gedicht opdroeg? Met een kleine letter geschreven is het trouwens ook een geslacht van vlinders waartoe onder meer ook de schoenlapper behoort.

  7. Waarom is de zin “Alva verloor zijn bril” ambigu?

  8. Hoe heet de eveneens schrijvende zuster van de joodse dichter Jacob Israël de Haan? Zij werd in 1881 in Smilde geboren. Haar hoofdwerk, Prometheus, schreef ze in 1919. In 1932 overleed ze in een gekkenhuis.

  9. “Objecttaal” is de taal waarmee men over de wereld spreekt (bijvoorbeeld: “Jan is mijn buurman”). Hoe heet het tegenovergestelde begrip, de taal waarmee men over de taal spreekt (bijvoorbeeld: “Jan is een eigennaam”)?

  10. Hoewel de eerste bundels zinnebeeldige prenten met bijbehorende tekst, meestal met een moraliserende of didactische strekking, al in de eerste helft van de 16e eeuw verschenen, kende het genre vooral in de 17e eeuw een grote bloei. De bekendste schrijvers die het genre in Nederland beoefenden waren P.C. Hooft, Roemer Visscher, Cats en Jan Luycken. Wat is de naam van dit genre?

 

Kunst

  1. Kounellis, Merz en Pistoletto zijn de belangrijkste vertegenwoordigers van een stroming in de kunst die in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn bloeitijd had. Men gebruikte de meest eenvoudige materialen, vaak afkomstig uit de natuur: modder, twijgjes, lappen stof, vodden, papier, vilt en cement. Hoe heet deze overwegend Italiaanse stroming?

  2. De schildertrant van Seurat en Signac is bekend geworden onder de naam pointillisme. Zélf prefereerden zij echter een andere term ter aanduiding van deze stroming. Welke?

  3. Frida Kahlo was getrouwd met deze Mexicaanse kunstenaar, die leefde van 1886 tot 1957. Hij was een politiek geëngageerd kunstenaar die vooral beroemd geworden is door zijn grootschalige muurschilderingen. Wie?

  4. Hij maakte omvangrijke fresco’s in het Palazzo Vecchio in het Vaticaan. Van zijn bouwwerken zijn vooral de Uffizi in Florence noemenswaardig. Hij is echter met name bekend geworden door zijn boek over de levens van de beroemdste schilders, beeldhouwers en architecten, dat hij in 1550 onder de naam “Vite de piu eccellenti pittori, sculturi e archittetori” publiceerde. Karel van Mander schreef in zijn navolging in 1604 biografieën van de Nederlandse kunstenaars onder de naam “Het Schilders-Boeck”.

  5. Hij werd in 1907 in Rotterdam geboren, werd architect en had na WO II een belangrijke invloed op de moderne architectuur en stedenbouw van Rotterdam, waar hij o.a. tekende voor het Hilton Hotel, het Groot Handelsgebouw en de Euromast. In Amsterdam bouwde hij o.a. het Nationaal Luchtvaart Laboratorium en het Confectiecentrum. Een zeer opvallend werk van hem is de Johnson Wax-fabriek te Mijdrecht. Hij is de naamgever van de belangrijkste Nederlandse architectuurprijs die iedere twee jaar in Rotterdam wordt uitgereikt. Wie is deze in 1977 overleden architect?

  6. Al meer dan 200 jaar zien de Amerikanen (en vele miljoenen anderen) zijn beeltenis dagelijks vanwege het feit dat hij is afgebeeld op het eendollarbiljet. Maar wie schilderde de eerste president van Amerika? Hij was de meest geroemde Amerikaanse portretschilder van het begin van de achttiende eeuw en leefde lang genoeg (van 1755 tot 1828) om de eerste vijf presidenten van de Verenigde Staten op het doek te vereeuwigen.

  7. Hij is de oudste architect van wie wij de naam kennen en bouwer van de trappenpiramide van Sakkara. Zijn reputatie in zijn tijd (± 2700 v. Chr.) was zó groot dat hij na zijn dood werd verafgood en als god van de geneeskunde gelijkgesteld met Aesculapius.

  8. Deze in 1932 in Medellin, Colombia, geboren schilder blaast zijn figuren tot groteske proporties op. Zijn stijl wordt verder gekenmerkt door eenheid in vorm. Zijn bewust naïeve stijl verhoogt de spanning tussen humor en maatschappijkritiek, kunst en politiek. Sinds 1971 woont en werkt hij in Parijs. Afgelopen zomer had hij een grote overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag. Wie?

  9. Hij werd als Hans Georg Korn in 1938 in Duitsland geboren. Hij hing zijn schilderijen op z’n kop met de intentie dat de toeschouwers éérst naar de geschilderde oppervlakte zelf zouden kijken en pas daarna aan een voorstelling zouden denken. De kwestie abstract-versus-figuratief verliest hiermee haar betekenis. Zijn werk is zo agressief en expressief, dat een van zijn werken in beslag genomen werd door een openbare aanklager, die beweerde “dat het bij een bepaald slag toeschouwers seksuele verlangens kan oproepen”. Hij heeft altijd geweigerd commentaar te geven op zijn oeuvre. In een manifest uit 1985 stelt hij: "Ik kan niets over mijn doeken zeggen. Ik schilder, dat is moeilijk genoeg en het enige dat ik kan”.

  10. Impressionistische schilderijen zijn voor iedereen begrijpelijk en erg geliefd. Iedereen kent de epigonen van deze stroming in de schilderkunst, zoals: Monet, Renoir, Pissarro, Sisley, Degas – allemaal mannen; er bevindt zich in haar gelederen echter ook een vróuw die naam gemaakt heeft. Ze werd in 1841 in Bourges geboren. Nadat ze in 1868 kennis gemaakt had met Manet, diende ze – van 1872 tot 1874 – geregeld als zijn model. In 1877 trouwde ze met zijn broer. Haar voorkeur ging in de eerste plaats uit naar het schilderen in de openlucht, maar daarnaast schilderde ze ook interieurs, zoals bijvoorbeeld het ontroerend mooie “De Wieg”, dat in het Louvre te bewonderen is. Ze stierf in 1895 in Parijs. Wie is zij?

© 1996-2005 Quizclub Galba / WVVW
Niets van deze site mag zonder voorafgaande toestemming van de webmaster voor welk doel dan ook gebruikt worden.