1. Geschiedenis voor 1900

  1. Nadat Willem van Oranje op 10 juli 1584 vermoord werd, werd hij in 1586 opgevolgd door zijn zoon Maurits. Toen deze op 23 april 1625 stierf, was zijn opvolger zijn halfbroer Frederik Hendrik. Deze op zijn beurt stierf op 14 maart 1647. Zijn opvolger was zijn zoon. Onder welke naam is deze bekend?

  2. Pontius Pilatus veroordeelde Jezus Christus tot de dood door kruisiging. Hoe kwam hij zelf aan zijn eind?

  3. Het links-liberale kamerlid Samuel van Houten was in 1874 de indiener van de eerste sociale wet van Nederland. Waar ging dit zogenaamde Kinderwetje over?

  4. Op 16 juli 1482 sprong Jan van Schaffelaar van de Barneveldse kerktoren, in ruil voor vrije aftocht van zijn manschappen. Tot welke groepering behoorde Van Schaffelaar?

  5. Hoe noemden de Romeinen Portugal?

  6. Koning Willem III was aan het einde van zijn koningsschap een onweerstaanbaar mikpunt voor een ieder met maatschappelijke kritiek, socialisten en anarchisten voorop. Dieptepunt van alle scheldkanonnades is een anonieme brochure uit 1887 over een vorst die ‘het volk diep ongelukkig had gemaakt’. 60.000 exemplaren vlogen als zoete broodjes over de toonbank. De titel luidde: ‘Uit het leven van koning ...’ Wat moet er op de puntjes staan? Oftewel, wat was de weinig vleiende bijnaam van deze koning?

  7. In welke eeuw vond de Trojaanse oorlog plaats? Marge één eeuw beide kanten op.

  8. Na de val van Napoleon trokken de Franse troepen zich terug uit Nederland. Een drietal Haagse regenten nam op 20 november 1813 voorlopig het ‘Algemeen Bestuur’ op zich, waarbij zij aankondigden de macht zo spoedig mogelijk te willen overdragen aan de prins van Oranje. Tien dagen later, op 30 november dus, landde deze op het strand van Scheveningen. Hoe heetten deze drie Haagse regenten?

  9. Hoe wordt de extra zware en beveiligde toren genoemd, die de kern vormde van een middeleeuwse burcht?

  10. Ca. 66 miljoen jaar geleden stierven de dinosaurussen uit. Ook de enige Nederlandse dino legde toen het loodje. Van deze ‘Maashagedis’ werd in 1770 een schedel gevonden in de St. Pietersberg in Zuid-Limburg. Onder welke naam staat ‘onze’ dinosaurus bekend?

 

2. Taal & Literatuur

  1. De Vlaardinger Ies van Wijk, leraar Nederlands, publiceerde midden zeventiger jaren een aantal gedichtenbundels. U krijgt van mij één van zijn gedichten. Dit vanwege de opmaak die iets toevoegt aan het gedicht. Wat was het pseudoniem waaronder Van Wijk dit gedicht publiceerde?
    Tour de France. Een nabeschouwing.

    De één klimt snel- ler dan de  an- der
    De één klimt snel- ler dan de  an- der
    De één klimt snel- ler dan de  an- der
    De één klimt snel- ler dan de  an- der
    De
    één klimt snel- ler dan de  an- der
    de snelste krijgt een kwieke trui, 
    En wie het allersnelst kan dalen,


    En wie het allersnelst kan dalen,
    die krijgt een kist en klokgelui.

  2. Het boek heet ‘Dead Zone’ en gaat over een man die soms visioenen krijgt. Tegen het eind van het boek schudt hij de hand van een campagnevoerende politicus en ‘ziet’ dan een toekomst van concentratiekampen, kernbomexplosies en ander ongemak. Hij besluit daarop deze politicus te vermoorden. (Zou Volkert ooit de  hand van Pim hebben geschud?) Wat is de naam van deze Amerikaanse auteur?

  3. Er bestaan in het Engels slechts twee gangbare woorden die op de  letters ‘gry’ eindigen. Welke woorden zijn dat?

  4. Ik geef u een column die op 27 januari 1994 verscheen. Aan u de taak op te schrijven welke columnist dit schreef.

    Buigen     

    AN DER STERREN buigt met opgeheven hoofd’, luidde gisteren een van de koppen in de Volkskrant. Het stuk eronder ging over schaken, een kunst die ik niet beheers, maar waarvan ik de recensies toch steevast lees. Ze zijn doorgaans smakelijk geschreven en staan vol van aan roddel grenzende informatie over drankproblemen, lastige, hun geniale kroost vergezellende vaders, zonderlinge gewoontes van de spelers en gedoe over geld. Net als politieke conferenties vinden belangrijke matches vaak plaats in prettig in de wereld gelegen oorden en daar pik je dus ook meteen een beschrijvinkje van mee.
    Ik houd pas op met lezen als de partij zelf aan bod komt en er zinnen verschijnen als: 'Zwart moet een zwakte op c6 accepteren, aan gezien 14. . . Pxc4 wordt weerlegd door 15.Pd5.' Of als ik bij '. . . Ta8-b8 het uitroepteken niet mee kan voelen. Zeer buitengesloten voel ik me dan. De volwassenen lachen en ik begrijp niet waarom.
    Maar goed, Van der Sterren boog met opgeheven hoofd. Ik ben het meteen gaan nadoen en ik moet zeggen dat het niet meevalt. 

    Het hangt er een beetje vanaf hoe diep je buigt. Met een buiginkje van een graad of 10 zijn er geen problemen. Het hoofd kan daarbij goed opgeheven blijven. Ook de blik blijft fier. Maar zo'n klein buiginkje met opgeheven hoofd heeft iets arrogants en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn als men wil getuigen van zijn achting voor de tegenstander. Je moet dus dieper buigen (toch zeker een graad of 30, 35) en dan ontstaan er bij mij moeilijkheden met het hoofd. Ik merkte dat mijn hoofd dan de neiging heeft om mee te buigen en dat alleen de ogen zich nog opheffen, waardoor de pupillen onder de oogleden dreigen te verdwijnen. Bij een diepere buiging moet ik mijn hoofd echt forceren om opgeheven te blijven. De blik wordt vals en gepijnigd. In de nek begint het vervaarlijk te trekken en te kraken. Ais ik een einde aan de buiging maak, kost het moeite om mijn hoofd weer in de normale stand (rechtstandig boven op de nek) terug te krijgen en blijf ik eerst een tijdje gedwongen naar het plafond staren.
    Daarom kan ik niet schaken.

  5. Wat is misandrie?

  6.  In het Engels bestaan veel uitdrukkingen waarbij wij Nederlanders er bekaaid vanaf komen. Zo betekent ‘a Dutch date’ een afspraakje waarbij beide personen hun eigen rekening betalen. Ook een ‘Dutch nightingale’ is bepaald niet positief op te vatten. Wat is een ‘Dutch nightingale’?

  7. De meest begenadigde schelder uit de geschiedenis van het stripverhaal is wel kapitein Haddock uit de Kuifjesstrips. Om een voorbeeld te geven: ‘sokkenlopers, anakoloeten, Visigothen, druiloren, troglodieten!’ Wat zijn troglodieten?

  8. Wat is een datief?

  9. Hoe schrijf je het woord ‘dégénéré’?

  10. De ‘Bond tegen het Vloeken’ pakt regelmatig flink uit met reclamecampagnes. Zo hingen tien tot vijftien jaar geleden de Nederlandse stations vol met posters met de mededeling  ‘Wie vloekt, verliest’. Dit nu was koren op de molen van lieden die er een gewoonte van maakten een viltstift of anderszins op zak te hebben. Welke reactie was dit?

3. Ontspanning & Vermaak

  1. Wat verdubbelt, volgens een uitspraak van Woody Allen,  je kans op sjans als je een avondje gaat stappen?

  2. In welke Engelse stad speelt de speelfilm ‘The full Monty’ zich af?

  3. Eén van de meest hardnekkige ‘urban legends’ is dat Marilyn Monroe een bepaalde markante lichamelijke afwijking zou hebben gehad. Niet dat het waar is, maar om welke afwijking gaat het hier?

  4. In welke film uit 1989 van regisseur Peter Weir zijn de allerlaatste woorden in de film afkomstig van acteur Robin Williams en luiden ‘Thank you boys, thank you’?

  5. De Nipkovschijf en de Televizierring zijn beide prijzen die uitgereikt worden aan Nederlandse televisieprogramma’s. Het uitgangspunt is echter anders. De Nipkovschijf wordt veelal toegekend aan elitaire programma’s en de Televizierring aan populaire volksprogramma’s. Oftewel Koot & Bie vs. GTST. In de jarenlange geschiedenis van beide prijzen is er echter één winnaar geweest die beide won. Welke programmamaker met welk programma lukte dit?

  6. In 1934 bedacht Charles Darrow het spel Monopoly. In welke stad lagen de straten van deze oerversie?

  7. Traditionele Van Kooten & De Bie vraag: ‘De Duitse soldaat vroeg : ‘Wo ist die Bahnhof? Waarop ik antwoordde: Do ist die Bahnhof!’. Welk Kees van Kooten-personage sprak deze woorden? (voor- en achternaam).

  8. In 1997 sprong een jongeman met een bungeetouw aan zijn voeten van grote hoogte naar beneden. Helaas voor hem was het touw langer dan de afstand tot de grond. De jongen won wel postuum de prijs voor ‘diegene die op de stomste manier sterft en zo de totale menselijke genetische erfenis een grote dienst bewijst, door er uit te stappen’. Via internet kan men elk jaar stemmen op genomineerde kandidaten. Hoe heet deze prijs?

  9. Hoe heet het oudste deel van Athene? Het is tegenwoordig hét uitgaanscentrum van de stad.

  10. De Oscar voor de beste documentaire ging dit jaar naar ‘Bowling for Columbine’ over wapenbezit in Amerika. Wie maakte deze documentaire?

4. Muziek

  1. U ziet hier vijf foto’s van bands. Welke? U mag er drie missen.

  2. Dit duo had in de jaren zestig een wereldhit met het nummer ‘Happy together’. Eigenlijk was dit maar een uitstapje voor ze. Ze zaten namelijk in de begeleidingsgroep van één der groten in de popmuziek. Ik wil drie dingen weten. Welke grootheid in de popmuziek bedoel ik, hoe heette zijn begeleidingsband en onder welke naam hadden de twee leden daarvan een hit met het nummer ‘Happy together’?

  3. Wiens eerste grote symfonie werd tot zijn ergernis door het grote publiek uit die tijd Beethoven’s tiende genoemd?

  4. Welk instrument werd bespeeld door Glenn Miller?

  5. U hoort hier een bijzondere uitvoering van het door samensteller Vic van de Reijt op de eerste plaats gezette nummer van de top-100 van Nederlandstalige singles. De uitvoerende is Joe Bourne. Zijn tekst is uit het Nederlands vertaald door de oorspronkelijke componist van ‘Canals of Amsterdam’. Wie componeerde ‘Aan de Amsterdamse grachten’?

  6. Diane Ashley was in de zestiger jaren een fanatieke Beatlesfan. Zij ging zelfs zover dat ze inbrak bij Paul McCartney. Deze was ‘not amused’, maar schreef er wel een nummer over. Welk?

  7. Welk muziekinstrument is vernoemd naar het Hawaïaanse woord voor ‘springende vlo’?

  8. Van wie is de opera ‘Hänsel und Gretl’ uit 1893? Later nam een contemporaine zanger deze naam als pseudoniem. 

  9. Welke muziekprijs voor de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek wordt jaarlijks uitgereikt op het Noorderslagfestival?

  10. Wederom vijf foto’s van bands. Ditmaal mag u er twee missen.

5. Aardrijkskunde

  1. U ziet hier vijf foto’s van gebouwen. Noem er minstens vier (naam en plaats).

  2. Jaren geleden had je de quiz ‘Going for Gold’ op de televisie. Deze Engelstalige quiz had deelnemers uit heel Europa. Aan een Nederlandse deelnemer werd ooit gevraagd hoe de eilanden ten noorden van Nederland worden genoemd. Zijn antwoord ‘Waddeneilanden’ werd niet goed gerekend. Alleen de Engelse naam werd aanvaard. Hoe luidt die Engelse naam voor onze Waddeneilanden?

  3. In welk land ligt de hoogst berijdbare weg van Europa?

  4. Hoe luiden de wetenschappelijke namen voor Noorderlicht en Zuiderlicht?

  5. Hoe heet een tafelberg in het Spaans?

  6. Ik noem vijf Amerikaanse straatnamen. In welke steden liggen deze?
    a. Pennsylvania Avenue
    b.
    The Strip
    c. Ocean Drive
    d. Wall Street

    e. Sunset Boulevard

  7. U krijgt een diagram waar de hoofdsteden van alle Amerikaanse staten inpassen. Gelieve de (geel) gemarkeerde hoofdsteden op te schrijven dan wel in te vullen. Marge: vijf van de zes moeten er goed zijn.

  8. Welke rivier mondt uit in de Noordzee bij het Schotse Aberdeen?

  9. Als je deze grote Amerikaanse stad in zuidelijke richting verlaat, kom je in Canada uit. Welke stad bedoel ik?

  10. U ziet nogmaals vijf gebouwen. Noem er weer vier (naam en plaats).

 

6. Sociaal-maatschappelijk

  1. Welke spaarvorm geeft in Nederland de hoogste rente?

  2. Op welke datum valt Allerheiligen?

  3.  Welke staat vaardigt in de Verenigde Staten de meeste senatoren af?

  4. KNMP is de beroepsorganisatie van de apothekers. Wat betekent KNMP?

  5. Volgens een oud Brits rijmpje behoort een bruid vier attributen bij zich te hebben op haar trouwdag. Hoe luidt dit rijmpje?

  6. Koningin Elisabeth van Groot Brittannië is niet in haar eerste paleisje gestikt. In Schotland heeft ze er twee. Hoe heten deze?

  7. Deze Amerikaanse psycholoog is de grondlegger van de gedragspsychologie. Hij deed veel streng gecontroleerde laboratoriumproeven met dieren om hun leerproces te onderzoeken. Naast veel wetenschappelijke werken schreef hij ook de roman ‘Walden Two’. Hierin beschreef hij het leven in een utopische samenleving die gebaseerd was op zijn eigen ideeën over ‘social engineering’. Zijn naam graag.

  8. Wat is het motto van het kabinet Balkenende II?

  9. Volgens cijfers uit 2001 over alcoholgebruik, is de Nederlander in Europa met 8,1 liter zuivere alcohol per hoofd van de bevolking per jaar, een matige drinker. Met 10,8 liter is Ierland derde, en met 10,9 liter Tsjechië tweede. Welk land is met 12,1 liter per jaar het drankzuchtigste  in Europa?

  10. Wie zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië?

 

7. Sport

  1. Welke sport beoefent de Nederlandse Vanessa Atkinson?

  2. Welke sport wordt beoefend op ‘The Belfry’?

  3. Welke Braziliaan is de enige voetbalspeler die in drie WK-finales heeft gespeeld?

  4. Hoeveel houten voorwerpen worden er in het veld gebruikt tijdens een cricketwedstrijd?

  5. Wie stond bekend onder de naam ‘De Tovenaar van Riga’?

  6. Naast de concurrentiestrijd tussen de verschillende teams, Ferrari, Williams etc., is er in de Formula One ook de strijd tussen twee grote bandenmerken. Ruwweg de ene helft rijdt op het ene, de andere helft op het andere merk.  Welke merken zijn dit?

  7. Tussen 1952 en 1957 maakte tekenaar/scenarist Henk Sprenger achttien stripalbums over de wondervoetballer Kick Wilstra. Met deze naam bewees hij eer aan drie van Neerlands beste voetballers uit die tijd? Welke drie?

  8. Met welke ex-wielrenster en huidig Nederlandse tv-presentatrice heeft de Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong ooit een verhouding gehad?

  9. De America Cup is het afgelopen jaar al een paar keer voorbij gekomen in Galbavragen. Deze Cup wordt verdiend met zeilen. Welk land is momenteel de houder?

  10. Ik noem vijf sporttermen. Aan u de taak aan te geven welke sport bij welke term hoort. U mag er eentje missen.
    a. Volle bak.
    b. Het rode vod.
    c. Powerplay.
    d. Allyhoop.
    e. Antenne.

 

8. Kunst

  1. U ziet hier vijf foto’s van schilderijen. Noem de makers. U moet er minstens drie goed hebben.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

  1. Welke architecten waren verantwoordelijk voor de Rotterdamse Lijnbaan?

  2. Dit schilderij, gemaakt in de periode 1526 – 1529, is getiteld ‘De Madonna van Darmstadt’. Wie is de schilder?
    (Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.)

  3. Deze Nederlandse kunstprijs voor kunstenaars tot 35 jaar wordt elk jaar toegekend in een andere discipline. Hoe heet deze prijs?

  4. Wie schilderde dit doek en welke stad is dit?
    (Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.)

  5. Hoe heette de favoriete beeldhouwer van Adolf Hitler? Hij maakte o.a. veel pompeuze beelden van gespierde naakte mannen.

  6. Hoeveel schilderijen verkocht Vincent van Gogh tijdens zijn leven?

  7. Noem één van de twee oprichters van de kunstenaarsgroep ‘Der Blaue Reiter’ in 1911.

  8. Deze beeldend kunstenares is actief op het terrein van de grafiek, vormgeving en monumentale kunst. Het bekendst is zij geworden door haar grafisch portret van koningin Beatrix. Wie is zij?

  9. Wederom vijf foto’s van schilderijen. Ditmaal moet u er vier goed hebben.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

9. Geschiedenis vanaf 1900

  1. Wie won de Nobelprijs voor de vrede in 2002?

  2. Hoeveel dagen duurde het eerste kabinet Balkenende?

  3. Al vroeg ontstond in 1940 de eerste verzetsgroep tegen de Duitse bezetter. Amateuristisch als ze waren, werd deze groep al spoedig opgerold en vele leden werden in 1941 gefusilleerd. In welke stad werd deze groep opgericht? Jaarlijks reikt koningin Beatrix in de Grote Kerk van die plaats aan een persoon of groepering die zich heeft ingezet voor de menselijkheid, de naar de groep vernoemde Geuzenpenning uit.

  4. Leg de link: Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Laetitia Casta.

  5. Het begin van het einde van het Griekse kolonelsregime was het in 1973 rammen met tanks van de hekken van een Atheense universiteit. Hoe heette deze onderwijsinstelling?

  6. Een jaar later, in 1974 dus, vonden in Griekenland de eerste vrije verkiezingen plaats. De socialistische kandidaat Papandreou verloor deze van zijn conservatieve rivaal. Hoe heette deze?

  7. In 1976 barstte rond prins Bernhard het Lockheed-schandaal los. Het kabinet Den Uijl benoemde een ‘Commissie van Drie’ om de kwestie uit te zoeken. Noem twee van de drie leden van deze commissie.

  8. Op 9 maart 1942 capituleerde de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië voor de Japanners. Wat was zijn naam?

  9. Drie jaar later waren de bordjes verhangen en capituleerden de Japanners voor de geallieerden. Op welke datum gebeurde dit?

  10. Wie was de gezagvoerder van de ‘Uiver’ die in 1934 in drie dagen, achttien uur en twintig minuten van Londen naar Melbourne vloog?

10. Exact

  1. Hoeveel is 5 tot de vierde + 5³ + 5² + 5¹ + 5º ?

  2. Hoe worden de laatste zeven letters (T t/m Z) in het NATO-telefoonalfabet genoemd? U mag er eentje missen.

  3. Wie zijn de ontdekkers van de dubbele helixstructuur van het DNA in 1953? Zij kregen hiervoor in 1962 de Nobelprijs voor medicijnen.

  4. Stel: u bent organisator van bingoavonden. U weet dat er over prijzen boven de € 453 (de vroegere ƒ 1000) 25% kansspelbelasting moet worden betaald. Toch looft u een hoofdprijs van € 10.000 uit. U keert dit bedrag cash uit aan de winnaar. Hoeveel kansspelbelasting moet u aangeven?

  5. Wat wordt er in de medische wetenschap verstaan onder ‘daltonisme’?

  6. Hoe heet de stroom van protonen en elektronen die voortdurend uit de corona van de zon naar buiten verdwijnt? Deze stroom is o.a. verantwoordelijk voor het poollicht.

  7. Wat is dit?

  8. Hoe wordt een regelmatig zesvlak ook wel genoemd?

  9. Hoe wordt deze reeks genoemd? 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, …. etc. En wat is het volgende getal?

  10. Van welke twee woorden is het woord ‘bit’ (als in computers) een samentrekking?

© 1996-2005 Quizclub Galba / WVVW
Niets van deze site mag zonder voorafgaande toestemming van de webmaster voor welk doel dan ook gebruikt worden.