GESCHIEDENIS TOT 19001) Met wie hield Hendrik IV zich in het café op in plaats van in het paleis te vertoeven, zoals de troonopvolger beaamde? Hij is het type van de snoevende soldaat wiens fouten we echter graag vergeven omdat hij voortdurend pret maakt.
2) Van welke filosoof is de monadenleer afkomstig? Hij beschouwde de wereld als opgebouwd uit een oneindig aantal enkelvoudige substanties, die zich in meer of minder georganiseerde combinaties verbinden tot dierlijk leven, mens, staat enz.
3) Hoe wordt de verandering in de regering van Amsterdam door de calvinisten op 26 mei 1578 genoemd?
4) Wat is de naam van het koningshuis dat van 1399 tot 1461 in Engeland regeerde?
5) Hoe heten de geheime bijeenkomsten in de openlucht van de calvinisten aan de vooravond van de beeldenstorm?
6) Wat is de naam van het kunstmatige eiland in de baai van Nagasaki, aangelegd toen de Japanners hun land in 1636 van het buitenland afsloten?
7) Met welk product werd rond 1635 een levendige windhandel gevoerd?
8) Wie richtte in 1878 de ARP op?
9) Welke vooraanstaande Nederlandse staatsman (1762-1834) bereidde in de Franse tijd de terugkeer van Oranje voor?
10) Hoe heet de tweede vrouw van koning Willem III? Zij herstelde het aanzien van het koningshuis.
SOCIAAL-MAATSCHAPPELIJK
1) Hoe heet in het Arabisch een mohammedaan die een bedevaart naar Mekka heeft gemaakt?
2) Wat wordt bedoeld met een "zesentwintiger"?
3) Wat is de naam van de geheime dienst onder de sjah van Perzië?
4) Toen de bedorven coca-cola in het nieuws kwam, werd het advies gegeven om alle coca-cola te mijden met de streepjescode van België en Luxemburg. Die van Nederland werd veilig verklaard. Wat ís die landencode voor Nederland?
5) In 1946 werd de NVSH opgericht. Hoe heet zijn voorganger, die in 1940 werd opgeheven en vanaf 1886 had bestaan?
6) De pedagoge Helen Parkhurst (1887-1973) ontwikkelde opvoedingsideeën die resulteerden in een onderwijsstelsel dat gebaseerd is op de zelfwerkzaamheid van leerlingen. In welke plaats werd het stelsel voor het eerst toegepast?
7) In welk jaar leven wij nu, september 1999, volgens de joodse kalender?
8) Wie werd onlangs, na een korte interimperiode, opnieuw hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer?
9) Hoe noemen de rooms-katholieken Golgotha?
10) Hoe heet de vijfjaarlijkse manifestatie van hedendaagse beelden de kunst die in Kassel op verschillende locaties plaatsvindt?
TAAL EN LITERATUUR
1) Wat is de aan het Frans ontleende naam voor een broek met brede draagbanden en een borststuk eraan om bij tuinarbeid te dragen?
2) De Franse romanschrijver Alexandre Dumas schreef in 1843 "Les trois mousquetaires". Eén van de drie musketiers was Portos. Wie waren de andere twee?
3) Hoe heet de oude Russische afstandsmaat van even meer dan een kilometer (1066 meter)? Het woord wordt ook gebruikt in het onsterfelijke lied "De dodenrit" van drs. P.
4) Het woord "robot" is afgeleid van een Pools woord voor "sloof". Het dateert uit 1923. In dat jaar verscheen het boek "RUR" (Rossum' s Universal Robots). In "RUR" vernietigden de robots de mensheid. Wie schreef dat boek?
5) Achter welk woord staat in Van Dale de volgende omschrijving: "plotselinge, algemene, hevige schrik of angst veroorzaakt door een reëel of verondersteld gevaar, en die leidt tot buitensporige of onoordeelkundige pogingen om zich daarvoor te beveiligen"?
6) Bert Schierbeek schreef in 1951 een boek waarin op associatieve wijze, in verschillende stijlen en typografieën, geprobeerd wordt de ruimte van het volledige leven uit te drukken. Het boek wordt beschouwd als het eerste Nederlandse experimentele prozaboek. De titel?
7) Welke schrijversnaam koos Samuel Langhorne Clemens?
8) Welke versvoet hoor je in: "grauw is uw hemel en stormig uw strand"? (- v v)
9) We weten allemaal dat het Nederlandse alfabet 26 letters telt, maar hoeveel klanken moeten we daarmee weergeven?
10) Wat is de titel van het in 1972 opgerichte Nederlandse literaire tijdschrift dat achtergrondinformatie geeft over literatuur en schrijvers?
DEZE EEUW
1) Hij leefde van 1902 tot 1988 in Rusland en bekleedde vanaf 1934 een kaderfunctie in het Centraal Comité. Hij was onder Stalin vice-president en volgde deze in 1953 op, Chroetsjev werd premier. Al na twee jaar werd deze president vervangen door Boelganin.
2) Wat is de lengte van de legendarische Route 66 die begint met Jackson Blvd. in Chicago en eindigt bij de pier van Santa Monica (L.A.)?
3) Hoe heet de eerste actieve Amerikaanse communicatiesatelliet die op 10 juli 1962 door de NASA werd gelanceerd?
4) In 1948 won Truman de presidentsverkiezingen in de V.S. Het was zo'n nipte overwinning dat "The Chicago Daily Tribune" kwam met de kop "X defeats Truman". De foto waarop Truman triomfantelijk deze krant omhooghoudt, is wereldberoemd. Wie was die verslagen republikeinse tegenstrever van Truman?
5) Hoe heet de Japanse pendant van de Franse TGV? Hij wordt ook wel "bullit-train" genoemd, maar heet officieel anders. Hoe?
6) Op 6 juli 1988 vonden op een boorplatform voor de kust van Aberdeen 167 mensen de dood in een vlammenzee. De naam van dit platform graag.
7) Wat is de naam van de propagandaleider van de NSB die op 16 maart 1946 op de Waalsdorpervlakte werd geëxecuteerd?
8) Hoe heet het in 1926 gestichte strafkamp op het vroegere Nieuw-Guinea waar politieke ballingen (lees: communisten) werden geïnterneerd? In 1942 werden de ingezetenen naar Australië over- gebracht, waar zij later werden vrijgelaten.
9) Wat Frits Bom is voor Nederland, is deze Amerikaanse advocaat voor de V.S. In de jaren 60 werd hij wereldberoemd met zijn boek "unsafe at any speed", waarin hij de automobielindustrie beschuldigde van het maken van gevaarlijke auto's. Later stelde hij het gebrek aan hygiëne in de vleesverpakkende industrie aan de kaak en riep hij op meer aandacht te besteden aan de veiligheid in het trein- en luchtverkeer. Zijn naam?
10) Drie Jappen van het Rode Leger drongen op 13 september 1974 de Franse ambassade binnen en gijzelden daar vijf Fransen. Met een Boeing-707 vlogen ze naar Damascus, waar ze zich aan de Syrische autoriteiten overgaven. Hoe heet de Nederlandse gezagvoerder die even een volksheld was omdat hij zich vrijwillig als gijzelaar aanbood?
MUZIEK
1) AIle muziektermen vinden hun oorsprong in het Italiaans. Zo is een "tempo moderato" een gematigd tempo; "tempo allegro" is snel, levendig en vrolijk. Maar hoe heet nu de vrije behandeling van het tempo op plaatsen die veel uitdrukking, emotie vragen? Het is Italiaans voor "gestolen".
2) Hoe heet het vereenvoudigde notenschrift, waarbij de muziek in verticale kolommen staat die de lijnen van de zwarte toetsen voorstellen?
3) Het muziekinstrument heeft de vorm van een vogelromp, met 9 toongaten en aan kort buisje in het midden waarop geblazen wordt. Het is Italiaans voor "gansje" vanwege de vormgelijkenis.
4) De Nederlandse meidengroep LUV' werd pas echt beroemd door de herkenningsmelodie van een Nederlands tv-programma. Hoe heet dit nummer?
5) wat is de doorsnee van een 45-toerensingle?
6) "The Rutles", de groep die de Beatles persifleerde, maakte eind jaren 70 een film en diverse platen. Welk lid van Monthy Python was betrokken bij deze groep?
7) welke in 1915 geboren Nederlandse sopraan werd vooral bekend door haar vertolking van de rol van Leonore in de opera Fidelio?
8) Wanneer werd de eerste Veronica-topveertig uitgezonden?
9) Wie is de componist van deze muziek?
10) En wie is de componist van déze muziek?
EXACT
1) Hoe noemen we het in een dunne laag aanbrengen van glas op veelal metalen, maar soms ook op stenen of keramieken voorwerpen?
2) Hoe heet de elektrische schrijfmachine die met behulp van ponsbanden zelfstandig typt?
3) Het begrip "soort" wordt gedefinieerd door het vermogen voor nakomelingen te kunnen zorgen. Hoewel de leeuw en de tijger niet tot dezelfde soort behoren kunnen ze wél voor nageslacht zorgen. Deze zogenaamde "ligers" zijn dan echter wel onvruchtbaar. Dat geldt ook voor nakomelingen van de haas en het konijn. Hoe heten die?
4) In het netvlies van het menselijk oog bevinden zich 120 miljoen lichtgevoelige cellen: met de kegeltjes (6 miljoen) onderscheidt het oog kleuren. Maar wat is de naam van de cellen die ons in staat stellen in het donker te kunnen zien?
5) Van welk jaar dateert de eerste transistor?
6) In 1844 werd de eerste morseboodschap uitgezonden, in februari 1999 de laatste. Wat betekent de boodschap: 3 × kort, 3 × lang, 3 × kort?
7) Hoe heet de directe overgang van een vaste stof in een gas?
8) In welke plaats wordt de standaardmeter van platina bewaard?
9) Hoe heet de snelheid van een lichaam uitgedrukt in veelvouden van de geluidssnelheid?
10) Hoe noemt men de kracht of mate van samenhang van wake of vloei- bare stoffen bepaald door inwandige wrijving?
AARDRIJKSKUNDE
1) Wat is de naam van het tempelcomplex in Cambodja? De naam is afgeleid van die van de oude hoofdstad tussen de 9e en de 15e eeuw.
2) Naar welke stad wordt wel verwezen met de omschrijving: "het Athene aan de Isar"?3) Wat is het motto van de V.S.?
4) De grootste brug van Europa vinden we in Denemarken. Hij verbindt Sleeswijk-Holstein met het eiland Lolland. Over welke zeestraat ligt hij?
5) Het is de hoofdstad van het departement Loire-Arlantique, ligt aan de Loire en telt zo'n 400.000 inwoners. De kathedraal St.-Pierre dateert van de 15e eeuw. Welke stad wordt hier bedoeld?
6) AIle 50 staten van de V.S. hebben behalve de officiële naam ook een bijnaam; sommige zelfs twee, zoals Delaware, die zowel "First state" als "Diamond state" heet. Texas heeft er in ieder geval maar één. Welke?
7) Wat is de hoofdstad van Mauritanië?
8) In 1993 heeft het Ministerie van VROM samen met de provincies door heel Nederland een aantal locaties aangewezen waar de steden met nieuwbouw mochten uitbreiden. Dit plan werd vastgelegd in een nota, bekend geworden onder de naam "VINEX". Waarvoor staat deze afkorting?
9) Hoe heet de periode waarin de ijstijden vallen (het woord betekent "zondvloed")?
10) Hoe heet een mossteppe met permanent bevroren ondergrond, soms tot 500 meter diep?
SPORT
1) In 1904 werd voor de tweede keer de Tour de France gereden. De winnaar daarvan werd gediskwalificeerd, waarom?
2) Wie verloor een stuk van zijn oor in zijn gevecht met Mike Tyson op 28 juni 1997?
3) In 1963 werd de zwaarste elfstedentocht aller tijden gereden. Iedereen - zelfs de samensteller van deze vraag - weet dat Reinier Paping eerste werd. Maar wie werd er tweede?
4) In november 1998 overleed de eerste Nederlandse tennislegende op 94-jarige leeftijd. In 1927 en 1929 bereikte hij de kwartfinales van Wimbledon. Hij veroverde 23 nationale titels. Zijn naam?
5) Hoe heette de grensrechter die de nationale pers haalde door als eerste een voetballer, in casu Bertus Quaars van PSV, fysiek, en wel door middel van een kopstoot, van repliek te dienen? (Overigens werd Bertus Quaars hiervoor uit het veld gestuurd, terwijl gans Nederland des avonds in "Sport in Beeld" de ware toedracht van het voorval kon zien.)
6) Sinds een aantal jaren vindt er in Europa een zgn. "American Football"-competitie plaats. Namens Nederland nemen de "Amsterdam Admirals" deel, het Verenigd Koninkrijk is vertegenwoordigd door de "Scottish Claymores" en de "London Monarchs", Spanje door de "Barcelona Dragons". Noem twee van de drie ploegen die voor Duitsland in deze competitie uitkomen.
7) Naast het uit de Angelsaksische landen overgewaaide snooker- en poolbiljart is in continentaal Europa (en Japan) vooral het carambolebiljarten populair. De bekendste spelvorm is het driebanden. Noem minstens drie andere vormen van het carambolebiljarten.
8) TVM is een belangrijke sponsor van de wielersport. Waarvoor staat deze afkorting?
9) Welke Franse advocaat, die de ploegleiding en haar Nederlandse raadsman had bijgestaan, werd in mei van dit jaar ontmaskerd als een spin in een ander dopingnetwerk?
10) Welke Nederlandse schaatser slaagde er op 28 november 1986 in het werelduurrecord te verbeteren?
ONTSPANNING EN VERMAAK
1) Hoe noemt men het gerecht van rijst vermengd met parmezaanse kaas en soms met saffraan geel gekleurd?
2) "Vroege Vogels", het op zondagochtend door de VARA uitgezonden radioprogramma, is zo langzamerhand een instituut geworden. Dat was zijn voorganger "Weer of geen weer" ook. Wie presenteerde dat natuurprogramma?
3) Wat is de titel van de eerste western? Hij verscheen in 1903 op het witte doek.
4) Hij schreef en tekende van 1945 tot zijn dood in 1966 de strip "Kapitein Rob". In het begin van 1999 kwam-ie alsnog in het nieuws omdat hij tijdens de oorlog voor een nazi-uitgeverij heeft gewerkt. Wie was hij?
5) Hoe heet het vakantiekasteel van de Engelse koninklijke familie in Schotland?
6) Hij schreef ook de serie "Zeg 'ns Aaa", maar "Oppassen!' is zó'n megasucces dat onlangs een record werd behaald met het aantal uitzendingen van deze comedy. Hoe heet de bedenker en schrijver hiervan?
7) Hoe heet de nationale Poolse volksdans in 3/4 maat met sterk accent op de tweede tel. De2e dans is vooral veel opgenomen in Russische balletten.
8) De Zweedse kledingketen H&M domineert al jaren de markt van goedkope, hippe kleding in Nederland en vele andere landen van Europa. Waarvoor staan de initialen?
9) Hoe heet het volksspel dat in Twente gespeeld wordt met een langwerpige ronde bal of schijf?
10) Van welke wereldberoemde Nederlandse schoenenontwerper zijn o.a. de "Woody" (een houten klomp) en de "Gamboo" (een rotanschoen met open sleehak)?
KUNST
1) In 1906 werd ze in Stockholm geboren. Oorspronkelijk was zij modiste en mannequin. Zij debuteerde in een modefilm, maar vestigde haar naam als filmactrice door haar spel in de Zweedse film "Gösta Berling". Wereldberoemd werd zij door haar rollen in Amerikaanse films, waaronder "Grand Hôtel" en "Koningin Christina". Al in 1941 stopte zij met acteren en in 1990 stierf zij in New Yorko Natuurlijk hebben we hat over Greta Garbo, maar hoe heette zij eigenlijk?
2) In 1960 werd begonnen met de bouw van de nieuwe RAI in Amsterdam. Wie was de architect?
3) "Oh good God! Somebody's killed! Call the police!". Zo begint het toneelstuk dat Agatha Christie in 1947 als hoorspel schreef en dat sinds 1952 zes avonden per week in Londen wordt opgevoerd. Het is dan ook in het "Guinness Book of Records" opgenomen als de langst lopende voorstelling ter wereld. De titel?
4) Welke Italiaanse schilder, die leefde van 1884 tot 1920, liet zich door Picasso en Cézanne inspireren en ontwikkelde vanaf 1910 in zijn portretten en naakten een eigen, sterk gestileerde vormentaal met de typische langgerekte gedaantes?
5) Van wiens hand is het beeldhouwwerk "De verwoeste stad", dat sinds 1947 in Rotterdam staat?
6) De waterspuwers aan dakgoten van middeleeuwse gebouwen hebben veelal de gedaante van grijnzende gedrochten, monster- of drakenkoppen. In de architectuur hebben ze een Franse naam welke?
7) Welke sponsor maakte in 1994 met een gift van 25 miljoen gulden mede de bouw van het Groninger Museum mogelijk?
8) Van welke Zwitserse juwelier (1846-1920) zijn de rijkversierde paaseieren die hij voor de tsarenfamilie maakte?
9) Deze Franse fotograaf is geboren in 1908. Begin jaren 30 reisde hij door Afrika. Later maakte hij documentaires ("Le Retour"). In 1947 stelde hij enkele werken ten toon in het MoMA in New York. Na een reis door de S.-U. verscheen in 1955 het fotoboek "Mensen in Moskou". Zijn naam?
10) Wat is de naam van de Japanse architect die tekende voor de uitbreiding van het Van Gogh Museum?
© 1996-2005
Quizclub Galba / WVVW
Niets van deze site mag zonder
voorafgaande toestemming van de webmaster voor welk doel dan ook gebruikt
worden.