Geschiedenis voor 1900

  

1.   In welk jaar begon de Tweede Boerenoorlog, die het einde inluidde van de onafhankelijkheid van Oranje Vrijstaat en Transvaal?

2.   Welke Europese ontdekkingsreiziger rondde als eerste Kaap de Goede Hoop?

3.   In een oorlog die van 1879 tot 1883 duurde verloren Peru en Bolivia grote stukken van hun grondgebied aan Chili, bovendien raakte Bolivia z’n toegang tot de Stille Oceaan kwijt. Hoe heette deze oorlog?

4.   In welk jaar voer onze admiraal De Ruyter de Theems op en vernietigde nabij Chatham een groot deel van de Engelse oorlogsvloot?

5.   Wie was Nederlands laatste premier van de negentiende eeuw, de voorganger van Abraham Kuyper?

6.   Hoe heette de generaal die in 1876 in de Slag bij de Little Bighorn zijn Waterloo en de dood vond? Onder leiding van de opperhoofden Sitting Bull en Crazy Horse hakte de Sioux zijn cavalerie in de pan.

7.   In welke eeuw leefde Koeblai Kahn, de stichter en eerste keizer van de Yuan-dynastie in China?

8.   Wij kennen allemaal de naam Pontius Pilatus, noem één van de zes andere prefecten van Romeinse provincie Judea tussen 6 en 41 AD.

9.   In Nederland reed op 20 september 1839 de eerste trein, tussen Amsterdam en Haarlem. In welk jaar reed in België de eerste trein?

10. Noem de vier canonieke evangeliën uit de Bijbel.

   

   

Sociaal-maatschappelijk

  

1.   Amsterdam schafte vanaf 2002 140 nieuwe lagevloertrams aan, die echter na 120.000 km, of zo’n anderhalf jaar dienst spontaan van metaalmoeheid uit elkaar vielen. Wie is de fabrikant van deze trams en om welk model gaat het?

2.   Hoe komt de Zuid-Afrikaanse rand aan haar naam?

3.   Hoe heet de conservatieve Turkse islamitische stichting die betrokken is bij de onlangs afgeblazen bouw van de Westermoskee in Amsterdam, en die onderdeel is van een grotere vooral in Duitsland en Turkije zelf actieve organisatie wier hoofddoel het vestigen van een islamitische staat in Turkije is?

4.   Hoe heette het Ierse renpaard dat in 1983 door, vermoedelijk, de IRA werd ontvoerd, en nooit is teruggevonden? Het won onder andere de Derby van 1981, met de grootste voorsprong ooit.

5.   Wat zijn de voornamen van de Friese advocatentweeling Anker?

6.   Wat zijn naast TNT de andere twee grote spelers op de Nederlandse postmarkt?

7.   Alan Greenspan is met pensioen. Hoe heet zijn opvolger als bestuursvoorzitter van de United States Federal Reserve System?

8.   Wat was de naam van de kolonie die de schrijver Frederik van Eeden in 1898 op het landgoed Cruysbergen in Bussum oprichtte?

9.   Dr. J. Gordon Brown is de nieuwe premier van Engeland. Welke functie bekleedde hij in alle kabinetten Blair?

10. Wat is de internationale registratiecode voor auto’s uit Finland?

   

   

Taal en Literatuur

  

1.   Het Noorse en het Deense alfabet tellen 29 letters, wat zijn de laatste drie?

2.   Hoeveel officiële talen kent Zuid-Afrika?

3.   Welke schrijver deed de volgende uitspraken: “Golfen, wat een armoe, ga gewoon een stukkie lopen.” En “Rembrandt? Wie is dat? Ik heb geen verstand van sport.”?

4.   De Nederlandse taal kent vele uitdrukkingen die teruggaan op de Bijbel. Wat was het ‘heilige der heiligen’ oorspronkelijk?

5.   Wat zijn de voornamen van de scheepsjongens van Bontekoe?

6.   Uit hoeveel strofen van hoeveel regels elk bestaat een sonnet?

7.   Binnenkort verschijnt de Nederlandse vertaling van het laatste deel van de Harry Potterreeks; ‘Harry Potter and the Deathly Hallows’, onder welke titel?

8.   Wederom niemand uit het Nederlandse taalgebied. Wie won vorig jaar wél de Nobelprijs voor de Literatuur?

9.   Jongstleden maart werd het beste Nederlandstalige boek aller tijden verkozen. 'De Ontdekking van de Hemel' van Harry Mulisch won. Welk boek eindigde als tweede?

10. Wat is een soloecisme?

   

   

Moderne Geschiedenis

  

1.   Welk niet-erfelijk staatshoofd is de enige wiens konterfeitsel de euromunten siert?

2.   Door middel van een verkiezing op internet is onlangs, op 07/07/’07, hoe kan het anders, een lijst samengesteld van de zeven nieuwe wonderen van de moderne wereld, noem er vijf.

3.   Wat is het enige van de klassieke wereldwonderen hetwelk wij ook heden ten dage nog kunnen bewonderen?

4.   Waarom werd minister-president jonkheer De Geer op 3 september 1940 op instigatie van koningin Wilhelmina van zijn taken ontheven?

5.   Twaalf man liepen tot nu toe op de maan, hoeveel astronauten cirkelden er omheen zonder er voet op te zetten?

6.   In welk jaar vond in Portugal de Anjerrevolutie (Revolução dos Cravos) plaats?

7.   In welke plaats was het buitenverblijf ‘l’Elefante Felice’ van koningin Juliana?

8.   Waarom luidt de bijnaam van de wielerklassieker Parijs-Robais ‘L'Enfer du Nord’, ‘De Hel van Het Noorden’?

9.   Wat was het enige land onder democratisch bestuur dat meevocht met de asmogendheden?

10. De padvinderij viert dit jaar haar eeuwfeest. Tweemaal vond de wereldjamboree in Nederland plaats, noem óf de jaren waarin, óf de locaties waar deze festijnen in ons land plaatsvonden.

   

   

Muziek

  

1.   Waar gaat de hit ‘Smoke on the Water’ van Deep Purple over?

2.   Eenieder die weleens in Zwitserland is geweest kent het geluid: een toeterende postbus die voorrang verlangt. Op welk muziekstuk zijn de tonen (cis-e-a in a-majeur) van de toeter gezet?

3.   Nog altijd is de leiding van de Bayreuther Festspiele in handen van Richards kleinzoon Wolfgang Wagner. Richard is echter niet de enige bekende componist in zijn voorgeslacht, van wie stamt hij ook af?

4.   Deze Amerikaanse band, geformeerd in 1967, wordt wel gezien als de eerste echte jazz-rockband. Hun grootste hit was ‘Spinnig Wheel’ uit 1969. Hun naam?

5.   Waarom is de Italiaanse monnik Guido van Arezzo (995-1050) van zo’n groot belang geweest voor de ontwikkeling van de muziek?

6.   Wat is de artiestennaam van de Ierse zanger die begin jaren zeventig hits scoorde met  ‘Alone Again (Naturally)’, ‘Clair ’ en ‘Get Down’?

7.   Hoe heet het popfestival voor alternatieve muziek dat sinds 1993 jaarlijks in Biddinghuizen wordt georganiseerd?

8.   De Wagner van de popmuziek is één van zijn bijnamen, in de jaren zestig van de vorige eeuw maakte hij furore met zijn wall of sound. Momenteel verkeert hij in zwaar weer. Wat is de naam van deze muziekproducent?

9.   Wat is een orgelpunt?

10. Wat is het enige, westerse, strijkinstrument dat geen snaren heeft?

   

   

Exact

  

1.   Wat is spelt?

2.   In welke drie periodes wordt de geologische era van het Mesozoïcum onderverdeeld?

3.   Toen ik mijn eerste computer aanschafte werd de opslagcapaciteit, toen nog op verwisselbare schijfjes, uitgedrukt in kilobytes, al snel volgde de megabytes en nu kijkt niemand meer op van een harde schijf van 400 gigabytes of meer, wat is de volgende stap, hoe heet 1024 GB in computerjargon?

4.   Astronomen gebruiken bij het weergeven van afstanden in het heelal niet alleen lichtjaren, maar ook de parsec en de AE, de astronomische eenheid. Hoe is deze laatste gedefinieerd?

5.   Welk chemisch element gaat er schuil achter het symbool Sn?

6.   Wat is de Nederlandse benaming voor de bomen die tot het geslacht Betula behoren?

7.   Wie is de uitvinder van het slingeruurwerk?

8.   Wat is het grootste inheemse roofdier in Nederland?

9.   Hoeveel vel is een riem papier?

10. Er zijn zes zogenaamde edelgassen, noem er vijf.

   

   

Aardrijkskunde

  

1.   Wat is de zuidelijkste stad van Europa?

2.   Hoeveel landlocked countries, landen zonder toegang tot de zee, zijn er wereldwijd volgens de jongste editie van het CIA World Factbook?

3.   En wat zijn de enige twee double landlocked countries, landen van waaruit men minstens twee andere soevereine staten moet passeren om open zee te bereiken?

4.   Wat is het land met de langste kustlijn ter wereld?

5.   Wat is de hoofdstad (county town) van het Engelse graafschap Kent?

6.   Elke dag vertrekt er vanuit Amsterdam Centraal een trein die onderweg in Baden-Baden en Baden stopt, wat is de eindbestemming?

7.   Waar vinden we de Julische Alpen?

8.   Hoe heet de hoofdstad van ’s werelds jongste onafhankelijke staat, Montenegro?

9.   In welke Nederlandse plaats vinden we de Gerbrandytoren?

10. Hoe heet de eilandengroep die, ongeveer 45 km uit de kust, ten zuidwesten van het Engelse graafschap Cornwall in de Atlantische Oceaan ligt?

   

   

Sport

  

1.   Wat presteerde Real Madridspeler Roberto Carlos in 2002 als eerste voetballer in 28 jaar? Vier jaar later evenaarden maar liefst vier spelers dit.

2.   Wat is de bijnaam van het Zuid-Afrikaanse nationale rugbyteam?

3.   Waarom werd geletruidrager Michael Rasmussen dit jaar door zijn ploeg uit de Tour de France gehaald?

4.   Wat was de oorspronkelijke naam van de dit seizoen honderdjarige voetbalclub die wij nu kennen als Feyenoord?

5.   Uit hoeveel spelers bestaat een cricketteam?

6.   Zeilen is een Olympische sport, noem minstens één type boot, buiten het windsurfen, waar tijdens de Spelen in Beijing in gezeild gaat worden.

7.   De belangrijkste wedstrijd in de, Friese, kaatswereld is de PC, tevens het oudste nog bestaande competitieve sportevenement ter wereld. Waar staat de afkorting PC voor?

8.   Op dit moment vindt in Mexico het toernooi om de wereldtitel schaken bij de mannen plaats. Wie is de nu nog vigerende wereldkampioen schaken?

9.   Voor het eerst sinds 1936 worden er voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen twee sporten van het programma afgevoerd. Welke?

10. Op 30 oktober van dit jaar wordt besloten waar de wereldkampioenschappen voetbal van 2014 zullen plaatsvinden. Welke landen hebben zich voor de organisatie kandidaat gesteld?

   

   

Ontspanning en Vermaak

  

1.   Volgens het Guinness Book of Records is deze Nederlandse operettezanger met een carrière van 86 jaar de langst optredende artiest ter wereld. Zijn naam?

2.   Wat is de titel van de onlangs uitgebrachte film van de animatieserie ‘The Simpsons’?

3.   De strip ‘Heinz’ verscheen vanaf in 1987 in Het Parool en keerde er na een te lange onderbreking in 2004 weer terug. Wie zijn de tekenaars/scenaristen?

4.   Hoe noemen wij in het Nederlands het keukengerei dat in Engelstalige recepten een Dutch oven heet?

5.   ‘Coronation Street’ is met zo’n 6666 afleveringen sinds 9 december 1960 de langstlopende Engelse televisiesoap. Hoe heet de  pub die een centrale rol vervult in de serie?

6.   Momenteel trekt Erik van Muiswinkel samen met de band Omnibuzz met het liedjesprogramma ‘Welkom, welkom in mijn hoofd’ door het land. Met welke cabaretgroep won hij in 1985 het Leids Cabaretfestival?

7.   Hoe heet het Engelse duo dat eind negentiende eeuw veertien komische opera’s componeerde, waaronder de ‘The Pirates of Penzance’ en ‘The Mikado’?

8.   Dankzij de heren Horsting en Snoeren spreekt Nederland een aardig woordje mee in de internationale haute couture. Onder welke naam presenteren zij zich?

9.   Trappistenbier is bier dat door monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen, geen biersoort. Hoeveel brouwerijen mogen wereldwijd de naam trappistenbier voor hun producten voeren?

10. Wat is een banshee?

   

   

Kunst

  

1.   Hoe heet het museum in Den Bosch dat zich specialiseert in hedendaags keramiek en sieraden?

2.   De Pinakothek in München is niet één maar is drie, ook fysiek gescheiden, musea. Benoem ze alle drie.

3.   Wat werd in het zeventiende-eeuwse Amsterdam beschouwd als het achtste wereldwonder?

4.   Herman Herzberger was de architect van het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Dit wordt na nog geen dertig jaar vervangen door een Muziekpaleis. Oplevering 2011. Naar wiens ontwerp?

5.   Andy Warhol was zijn artiestennaam, hoe heette hij in werkelijkheid?

6.   In welke bouwstijl onderscheidt men in Groot-Brittannië de volgende subdivisies: Early English, Decorated en Perpendicular?

7.   Welke Amsterdamse stadsbeeldhouwer wordt vereenzelvigd met de Amsterdamse School?

8.   Action painting was natuurlijk Jackson Pollock. Welke Nederlandse schilder viel in dezelfde categorie van de abstracte expressionisten?

9.   Van welke kunstbeweging zijn Gerard Dou, Frans van Mieris de Oudere en Adriaen van der Werff de voornaamste exponenten?

10. In de oude Griekse architectuur onderscheidt men drie typen zuilen. Welke.