Literatuur en taal

  1. M. de Crayencour is het eerste vrouwelijke lid van de Académie Française. Onder welk pseudoniem is zij bekend geworden?

  2. Wat is linguïstisch gezien het land met de meeste verschillende talen?

  3. Wat was de oorspronkelijke naam van Charles Lutwidge Dodgsons bekendste werk Alice in Wonderland?

  4. Over welke Engelse schrijver zei Voltaire: 'Die dronken dwaas'?

  5. Welke Nederlandse dichter of dichteres wordt het meest gelezen?

  6. Hoe heet de auteur van het boek 'Abessijnse kronieken'?

  7. Welke Franse schrijfster schreef 'Blauwe plekken op mijn ziel'?

  8. Welk boek begint met de volgende zin: 'Iemand moest (...) belasterd hebben, want zonder dat hij iets kwaads gedaan had, werd hij op een ochtend gearresteerd'.

  9. Wie schreef het beroemde Alpejagerslied over een heer die de straat afdaalt en een heer die de straat opklimt?

  10. Nog één pseudoniem: onder welke naam schreef Gijsbert Johannes Holst Trenité?

Geschiedenis tot 1900

  1. In de 17e eeuw leefde er in Frankrijk een uitzonderlijk begaafd man; hij was niet alleen filosoof, maar ook wis- en natuurkundige, en de uitvinder van o.m. de rekenmachine, die hij ontwierp om zijn vader te helpen met de boekhouding. Ze wordt beschouwd als de voorloper van de computer. Over wie gaat het hier?

  2. 'Handel volgens de regels waarvan je tegelijk kunt willen dat ze een algemene wet worden'. Onder welke benaming is deze uitspraak van een Duitse filosoof bekend geworden?

  3. De meest gebruikte pausnaam is Johannes. Tot in de elfde eeuw waren er al 19. In welke eeuw leefde de 20e?

  4. Waarom zijn er van de Griekse staatsman Perikles alleen afbeeldingen waarop hij een helm draagt?

  5. In welk jaar werd deel 1 gepubliceerd van Das Kapital?

  6. Domesday is de Dag van het Laatste Oordeel. Wie heeft het Domesday Book laten schrijven?

  7. In 1870 werd het Eerste Vaticaans Concilie voortijdig afgebroken. Waarom?

  8. Welke zijn de drie belangrijkste wapenfeiten uit de Perzische oorlogen in de 5e eeuw voor Christus?

  9. In welk jaar was het einde van het Heilig Roomse Rijk?

  10. In Nederland hadden we op een gegeven moment de twisten tussen Hoeken en Kabeljauwen. In ongeveer dezelfde tijd kende Vlaanderen ook een twist tussen twee partijen. Graag de namen van deze partijen.

Deze eeuw

  1. Op 21 maart 1990 werd Namibië een onafhankelijke staat. Dit was vooral te danken aan het werk van een vrijheidsbeweging. Wat was de naam van die beweging?

  2. In welk jaar begon de eerste Intifadah?

  3. Over welk land zei de regeringsleider: 'Eén land, twee systemen'?

  4. Door wie werd Stalin opgevolgd als premier en door wie als partijsecretaris?

  5. Onder welke Duitse bondskanselier vond het Wirtschaftswunder plaats?

  6. Zeer bekend als vrijheidsstrijder in Zuid-Amerika werd de Argentijn Ernesto Che Guevara. In Bolivia sloot enkele jaren later in 1966, een priester en professor in de sociologie, die zijn toog aan de kapstok hing, zich aan bij het Nationale Boliviaanse Bevrijdingsleger. Hoe is zijn naam?

  7. Wat was de verzamelnaam voor Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Bulgarije en Turkije als tegenstanders van de Geallieerden in de Eerste Wereldoorlog?

  8. Vichy is bekend van het bronwater, maar heeft door het handelen van een Franse maarschalk tijdens de Tweede Wereldoorlog ook op andere manier bekendheid gekregen. Hoe is de naam van deze maarschalk?

  9. Sinds wanneer heet Perzië Iran?

  10. De Nederlandse politicus Victor Gérard Marijnen leefde van 1917 -1975. Welke 'openbare ambten' heeft hij bekleed? Noem er minstens twee.

Muziek

  1. In Wenen is een door Schubertfans veelbezochte Konditorei met de naam 'Am Brunnen'; volgens de waard zijn de put en de lindeboom voor zijn etablissement de put en de boom uit Schuberts lied: 'Am Brunnen vor den Tore, da steht ein Lindenbaum'. Waarom is dit duidelijk een PR-opmerking die niet overeenkomt met de werkelijkheid?

  2. Welke Nederlandse 18e eeuwse diplomaat is vandaag bekend als componist van Zes Concertini Armonici die enkele eeuwen werden toegeschreven aan Pergolesi?

  3. Een Nederlandse groep die furore maakte in 1964, kwam met het nummer 'Freedom' in Amerika in de top-l00 terecht. 'Wasted words', eveneens een nummer van deze groep, ging over Martin Luther King. Hoe heette de groep?

  4. Wie zijn de twee leidende figuren van de groep 'Total Touch'?

  5. Een trombonist vormde op basis van 1 klarinet/4 saxofoons een orkest dat beroemd werd om zijn 'soft swing'-muziek. In 1944 keerde hij niet terug van een vlucht Londen - Parijs. Wie is deze beroemde orkestleider en arrangeur?

  6. Welke componist schreef tussen zijn 18e en 37e jaar een enorm aantal zeer bekende opera's, om vervolgens 39 jaar lang nog slechts wat kleinere werken en een Stabat Mater te schrijven?

  7. Welke orkestmusicus heeft het meeste baat bij een Flatterzunge?

  8. Elk jaar worden de Promenadeconcerten in de Royal Albert Hall door duizenden mensen bezocht. Wie begon ooit met deze concerten?

  9. Wat is het verschil tussen een fanfareorkest en een harmonieorkest?

  10. Het Concertgebouworkest heeft in de loop van haar 110-jarig bestaan zes vaste dirigenten gehad. De laatste twee zijn Ricardo Chailly en Bernard Haitink. Noem er nog drie uit vroeger tijd.

Aardrijkskunde

  1. In welk land leeft het grootste aantal moslims?

  2. Wat is de naam van de lijn die punten van gelijke diepte op een zeekaart met elkaar verbindt?

  3. Toen de Portugezen enkele eeuwen geleden vanuit Timor oostwaarts voeren, kwamen ze terecht in een land met mensen die van hen de naam 'Papoea' kregen. Wat betekent die naam?

  4. Hoe noemt men een periodieke stijging met ±5° van de zeewatertemperatuur voor de kust van Peru en Ecuador, en waarom heet dat zo?

  5. Op de grens van Brazilië en Argentinië bevinden zich enorme watervallen die het decor vormden voor de film 'The Mission' over de strijd tussen Spanje en Portugal, Dominicanen en Franciscanen, bij de kerstening van wat sindsdien Latijns-Amerika genoemd wordt. De hoofdrolspelers waren Jeremy Irons en Robert de Niro. Wat is de naam van deze watervallen?

  6. 'Een volk zonder eigen staat'. Zo worden de Koerden vaak genoemd. Hun woonplaatsen zijn over verschillende landen verspreid? Noem er minstens vier.

  7. Wat is de hoogste berg van Nepal?

  8. In welk land kun je de zon zien opkomen uit de Stille Oceaan en zien ondergaan in de Atlantische Oceaan?

  9. Toen Brazilië nog vanuit Lissabon bestuurd werd, woonde de Gouverneur in de toenmalige hoofdstad van Brazilië. Deze stad was wegens zijn authentiek Portugees kolonialistisch uiterlijk het decor voor de film 'Moon over Parador', waarin Richard Dreyfuss de hoofdrol speelde van een corrupte generaal die zich tot president opwerkt. Hoe is de naam van deze oude Braziliaanse hoofdstad, gelegen op ±1½ uur per auto vanaf Belo Horizonte in de staat Minas Gerais?

  10. De letters CH staan wat onverwacht voor Zwitserland. Op de Zwitserse munten staat Confederatio Helvetica. Dit is een later gegeven betekenis. Waarnaar verwijzen deze letters oorspronkelijk?

Sport

  1. Waarom is er geen enkel renpaard met een naam met meer dan 18 leestekens?

  2. Wat maakt Rod Laver uniek in de geschiedenis van het tennis?

  3. In het Nederlands voetbalelftal stond in de naoorlogse periode een doelman met de bijnaam 'Pietje Eénfout'. Elke wedstrijd maakte hij precies één foutje en hij stond op doel bij een eenvoudige amateurploeg uit de Tweede Klasse der KNVB: Stormvogels uit IJmuiden. Wat was zijn naam?

  4. Uit welke nummers bestaat de klassieke tienkamp voor heren? Noem er minstens 7

  5. Welke wielerklassieker is nooit door Eddy Merckx gewonnen?

  6. Op welk onderdeel van het atletiekgedeelte van de Olympische Spelen kan geen wereldrecord gevestigd worden?

  7. Bij het turnen kennen de mannen zes disciplines, de vrouwen vier. Welke vier zijn dat?

  8. Hoe heet de uitvinder van de klapschaats?

  9. Wie was keeper van Ajax bij de eerste keer dat deze club de Europacup-1 won?

  10. Wie was in de Tour de France de Nederlandse meesterknecht van Jacques Anquetil? Zelf droeg hij ook menigmaal de gele trui.

Kunst

  1. In Grootschermer stierf in 1994 een beeldhouwer/schilder met een eigen beeldentuin. Wat was zijn naam?

  2. Op de Akropolis te Athene staat een tempel die beroemd is geworden door o.a. de Karyatiden. Hoe heet deze tempel?

  3. Wat is de gebruikelijke naam voor een middeleeuws beeldhouwwerk, voorstellende moeder Anna, met op haar schoot Maria, die op haar beurt Jezus vasthoudt?

  4. De omschrijving is: een overdekte, rechthoekige ruimte met meestal een zuilengalerij en een apsis. Stamt uit de klassieke oudheid. Waarover gaat dit?

  5. La Primavera is de naam van de wielerkoers Milaan - San Remo, van een pizzasoort, van een onderdeel van de Vier Jaargetijden van Vivaldi en van nog veel meer. Welke 15e eeuwse kunstenaar maakte een schilderij met deze naam? Het is nu te zien in het Uffizi te Florence.

  6. Een eeuw na Michelangelo Buonarotti leefde er in Italië opnieuw een Michelangelo. Deze is echter meer bekend geworden onder zijn achternaam en om de dramatische werking van het chiaroscuro. Wat is zijn achternaam?

  7. Hoe heet de vijfjaarlijkse manifestatie van hedendaagse internationale beeldende kunst die in Kassel gehouden wordt?

  8. Praag heeft een door de Nazi's opgezet museum dat ook nu nog zeer druk bezocht wordt. Wat is het thema van dit museum?

  9. Onder welke kunstenaarsnaam is Dominikos Theotokopoulos bekend geworden?

  10. Wat is een putto?

Exact

  1. Naast de glasnost en de glasbak is er ook nog de glaskop. Hoe ontstaat deze glaskop?

  2. Goniometrie wordt toegepast bij landmeting, om afstanden tussen moeilijk bereikbare punten te meten. Dat heet dan driehoeksmeting. In de 16e eeuw werd dit door de Nederlander Gemma Frisius bedacht. Welke landgenoot van hem bracht het rond 1618 voor het eerst in praktijk?

  3. Hoe heet het punt van de baan van de maan dat het verst van de aarde verwijderd is?

  4. Wie was de laatste Nederlandse Nobelprijswinnaar op het gebied van Fysica?

  5. Onder wiens leiding werd tijdens de Tweede wereldoorlog in Chicago de eerste kernreactor gebouwd?

  6. Wat is de laagste waarde op de schaal van Kelvin?

  7. Wat is de betekenis van het acroniem LASER?

  8. Linus Pauling heeft tweemaal een Nobelprijs gewonnen. Op welke terreinen?

  9. Wat is de term waarmee het internationaal aanbevolen systeem van eenheden wordt aangeduid?

  10. Wat is gerekend vanaf de zon de volgorde van de planeten? Er moeten er minstens 6 goed zijn, in de juiste volgorde.

Ontspanning en vermaak

  1. In een beroemde musical zijn de twee hoofdpersonen tevens de hoofdacteurs van een toneelgezelschap dat Shakespeares 'The taming of the shrew' opvoert. Na een tijdje gaan ze de realiteit van hun eigen verhouding verwarren met die van het paar uit Shakespeares komedie. Hoe heet die musical en wie is de componist?

  2. In het verleden heb ik regelmatig meegedaan aan een wijnproeverij. Eenmaal was het een verticale wijnproeverij. Wat en hoe wordt er dan geproefd?

  3. Vul het volgende rijtje Engelse jaartallen aan: 1830,1837,1901,1910,1936....

  4. Waardoor zijn Paul Bocuse, Michel Guérard, en Paul en Pierre Troisgros bekend geworden?

  5. Noem drie vliegvelden bij London.

  6. Wie blijft in de herinnering van velen als de onvergetelijke vertolker van 'Unforgettable', 'Mona Lisa' en 'Nature Boy'?

  7. Op een Engels hofbal in 1346 verloor de gravin van Salisbury haar kousenband. Verschillende mensen zagen de kousenband op de grond vallen, maar niemand durfde het ding op te rapen. De koning, Edward III, durfde het wel en hij gaf de kousenband aan de draagster terug met de volgende woorden: …

  8. In vroeger jaren hadden piloten veel nut van koeien in de wei. Waarom?

  9. Wat was het aandeel van Gregory Pincus en Min-Choe Chang in de seksuele revolutie van de tweede helft van de 20e eeuw?

  10. Wat zijn paradores en pousadas, en waar kun je ze vinden?

Sociaal/maatschappelijk

  1. Waarvoor staat in de psychotherapie het letterwoord RET?

  2. Iemand gaat zich gedragen naar de verwachtingen die gezaghebbende anderen van hem of haar hebben. De psychologie heeft voor dit verschijnsel een naam. Welke naam?

  3. Welke instantie moet ambtsmisdrijven berechten van leden van de Staten-Generaal, Raad van State en commissarissen der Koningin?

  4. Welke pedagoog, filosoof en schrijver, die aan het eind van zijn leven, door oorlogen verbannen, in Holland asiel kreeg, ijverde voor modern aanschouwelijk onderwijs in de landstaal (en niet in het Latijn), en was een van de eersten die op zelfwerkzaamheid van de leerlingen aandrong?

  5. Uit 1944 dateert de Conventie van Chicago. Wat wordt hierin geregeld?

  6. Uit welke eeuw dateert de Engelse grondwet?

  7. Op welke dag wordt luilak gevierd?

  8. Wie zijn de vier ijsheiligen?

  9. Hoeveel mensen kwamen er om bij de decembermoorden in 1982 te Paramaribo?

  10. Welke drie van onze huidige kranten en/of weekbladen zijn begonnen als illegaal blad tijdens de Tweede Wereldoorlog?