VRAGEN

 

GESCHIEDENIS

 

 1. Sinds wanneer is Nederland een koninkrijk? Exacte jaar!
 2. In welk jaar raakte Nederland Nieuw-Nederland (met Nieuw-Amsterdam, het huidige New York) kwijt aan de Engelsen en mocht het als compensatie onder andere het op Engeland veroverde Suriname behouden? (±10 jaar)
 3. Wie was van 1585 tot 1588 landvoogd der Nederlanden?
 4. Onder wiens voorzitterschap vond het Congres van Wenen (18/09/1814-09/06/1815) plaats?
 5. Wat is het Concordaat van Worms van 23 september 1122.
 6. Wanneer vertrok Marco Polo naar China? (±10 jaar)
 7. Hoe heette de schipper onder wiens leiding de derde ontdekkingsreis om een noordoostelijke doorvaart naar China te vinden plaatsvond en die resulteerde in de overwintering op Nova Zembla? Willem Barents(z) was de stuurman.
 8. Wat werd er in 1231 door paus Gregorius IX ingesteld?
 9. Hoeveel strepen heeft de vlag van de Verenigde Staten van Amerika?
 10. Tot welke cultuur worden de Hunebedbouwers gerekend?

 

SOCIAAL-MAATSCHAPPELIJK

 

 1. Wat is het verschil in ontstaansgeschiedenis tussen de grootgrutters en drogisten Albert Heijn en Dirx aan de ene kant en bijvoorbeeld DE SPAR en de ETOS aan de andere kant?
 2. Uit welke twee spoorwegmaatschappijen is in 1937 de Nederlandse Spoorwegen N.V. ontstaan?
 3. De Belgische Eerste Minister is Guy Verhofstadt, namens welke politieke partij zit hij in het kabinet? 
 4. Wie was ten tijde van het jongste Nederlandse lidmaatschap van de Veiligheidsraad (1999-2000) de Nederlandse ambassadeur bij de Verenigde Naties, en in die hoedanigheid ook twee keer een maand voorzitter (september 1999 en november 2000) van de Veiligheidsraad?
 5. Begin jaren tachtig leidde de voorgenomen aanleg van Rijksweg 27 door een landgoed ten oosten van Utrecht tot heftige demonstraties, die overigens de aanleg niet hebben voorkomen. Welk landgoed wordt door voornoemde Rijksweg doorsneden?
 6. Hoe zijn De Rie, Van Iersel, Van Schaik en Zeitsen beter bekend?
 7. Na een decenniën slepend conflict met de autoriteiten en met minister Luns in het bijzonder waarbij Willem Oltmans werd tegengewerkt in de uitoefening van zijn beroep kreeg hij het afgelopen jaar een, door een arbitragecommissie bepaalde, schadevergoeding van de overheid. Hoe groot was deze?
 8. Wat is er zo bijzonder aan de benoeming van Adolf Willem Storm van 's Gravesande (1817- 1893) tot burgemeester van Lonneker (bij Enschede) in 1859?
 9. Wie is volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij de grootste Nederlandse kwakzalver van de afgelopen eeuw?
 10. Wat gebeurt er als tijdens de verkiezing van de president van de Verenigde Staten van Amerika de stemmen staken in het college van kiesmannen?

 

TAAL EN LITERATUUR

 

 1. Wat is de oudste, nog bestaande, bibliotheek van Nederland.
 2. Van wie is het citaat: "Wat de bijbel is voor dominees, dat is de Grote Van Dale voor de overige zeurkousen".
 3. In oktober 2000 won hij voor de derde keer een Gouden Griffel voor zijn boek Voor altijd samen, amen. In 1976 won hij zijn eerste voor Met de poppen gooien en in 1979 zijn tweede voor Krassen in het tafelblad. Ook won hij onder andere nog vier Zilveren Griffels en de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur voor zijn hele oeuvre in 1979. Wie is deze kinderboekenschrijver?
 4. Hoe heet het standaardwerk van Battus over Nederlandse taalcuriositeiten?
 5. Wat is de oudste Nederlandse literatuurprijs? In 2000 was Drs. P. (Heinz Polzer) de winnaar.
 6. Hoe heet het fraai verluchtigde manuscript uit de vroege Middeleeuwen (waarschijnlijk begin negende eeuw) dat in de bibliotheek van het Trinity College in Dublin wordt bewaard? Het bevat de Latijnse tekst van de vier evangeliën.
 7. Wat is een incunabel?
 8. In welk jaar verschijnt er voor het eerst een dagblad in Nederland? (±10 jaar)
 9. Wat is een pangram?
 10. Wat is de titel van het jongste boek van Hans Dorrestijn. Niet bekend vanwege de literaire kwaliteit maar vooral doordat zijn ex-vrouw langs juridische weg geprobeerd heeft de publicatie er van te voorkomen?

 

TWINTIGSTE EEUW

 

 1. De Duitse inval in Rusland luisterde naar de codenaam 'Barbarossa', wat was de naam voor de nooit uitgevoerde invasie van Engeland?
 2. Hoe heette de komeet die in het voorjaar van 1997 vele weken duidelijk met het blote oog waarneembaar was?
 3. In welk jaar werd de laatste steenkolenmijn in Nederland gesloten?
 4. Hoeveel kabinetten Ruys de Beerenbrouck zijn er geweest?
 5. Wie waren de vier partijleiders van de SED in de DDR?
 6. Hoe staat het vredesakkoord van 21 november 1995 tussen de presidenten Milosevic van Servië, Izetbegovic van Bosnië-Herzegovina en Tudjman van Kroatië bekend?
 7. Wie volgde president Ferdinand Edralin Marcos (1917-89) van de Filipijnen op nadat deze na frauduleus verlopen verkiezingen bij de volksopstand van 1986 het veld had moeten ruimen?
 8. In welk jaar vond de Europese Raad in Maastricht plaats waarbij in grote lijnen het Verdrag van de Europese Unie, het zo genaamde Verdrag van Maastricht, werd vastgesteld?
 9. Op 1 januari 1900 tijdens de Tweede Vrijheidsoorlog verslaan de troepen van de Boerenrepublieken Transvaal en Oranje Vrijstaat het Britse leger in Opper-Tugela (Natal). Er sneuvelen ongeveer vijftienhonderd Britten. Op welke berg vond deze slag plaats? De naam van deze berg leeft voort in die van diverse tribunes bij Engelse voetbalvelden
 10. Onder wiens voorzitterschap werd begin jaren tachtig de Brede Maatschappelijke Discussie (BMD) over kernenergie gevoerd?

 

MUZIEK

 

 1. Hoe heette de drummer die de zieke Ringo Starr verving tijdens de tournee van The Beatles in Nederland in 1964?
 2. Wat was in de Middeleeuwen een antifoon?
 3. Hoe heet de zanger, gitarist en tekstdichter (vertaler) van het uit de jaren zeventig bekende Gruppo Sportivo en tegenwoordig van onder vele andere Dierenpark (voorheen: Ouwe Hans Dierenpark), The Rubbers Of Prevention, Smash + Hit en A tribute to Gruppo Sportivo?
 4.  3 februari 1959 staat ook wel bekend als 'The Day the Music Died'. Bij een vliegtuigongeluk komen Buddy Holly en J. P. Richardson (alias 'The Big Bopper') om het leven. Wie was de derde en jongste muzikant die bij dit ongeluk het leven liet?
 5. Jan Pieter Heije (1809-1876) schreef de tekst van klassiekers als; Zie de maan schijnt door de bomen, Twee Voerlui (Een karretje op de zandweg reed) en (Een triomfantelijk lied van) de Zilvervloot, wie schreef de muziek?
 6. Wat is de toepasselijke naam van de begeleidingsband van Guus Meeuwis gezien de studentikoze herkomst van deze muzikanten?
 7. In december 2000 overleed deze jazz- en blueslegende plotseling. Ze zat met 'Little Richard. (Richard Penniman) op school en danste in haar jonge jaren in New York in de show van Cab Calloway. Sinds begin jaren zeventig woonde de van oorsprong Amerikaanse saxofoniste in Amsterdam. In 1996 vierde ze haar 25-jarig jubileum als bandleidster. Een van haar bekendste leerlingen is Candy Dulfer. Wat is haar naam?
 8. Hoe heet de jongste opera van Theo Loevendi, voor het eerst uitgevoerd tijdens de opening van het Holland Festival 2001?
 9. Welke componist schreef de muziek bij de Carmina Burana?
 10. Welke Russische cellist en dirigent leidde in juni dit jaar gedurende drie weken het Amsterdamse concertgebouworkest tijdens het speciaal rond zijn persoon geprogrammeerde festival?

 

EXACT

 

 1. Wie is de uitvinder van de luchtband?
 2. Wat is de Nederlandse naam van de plant die in het Engels horse radish wordt genoemd?
 3. Hoe heet de vrucht van de kapper (Capparis spinosa)?
 4. Hoe noemt men de regel waarmee men de richting van een magnetisch veld kan bepalen dat door een elektrische stroom wordt veroorzaakt?
 5. Wat is de rij van Fibonacci?
 6. Welke kleur heeft de huid van een ijsbeer?
 7. Hoe noemt men een zeehondenjong dat zijn moeder kwijt is?
 8. Wat verstaat men in de astronomie onder precessie?
 9. Hoeveel millimeter is een inch?
 10. Strijkstokken, en vroeger ook hechtdraad, worden van paardenhaar gemaakt. Waarom wordt hier uitsluitend haar van hengsten (en ruinen) voor gebruikt?

 

AARDRIJKSKUNDE

 

 1. In 1986 verkreeg Aruba de 'Status aparte', op 1 januari 1996 zou het volledig afhankelijk worden van Nederland maar zag daar toen vanaf. Wel veranderde op die datum de vlag van de overige Nederlandse Antillen. Hoe?
 2. Hoe heet het grootste ten zuiden van Cuba en ten westen van Hispanjola gelegen eiland?
 3. Hoe heet het grote stuwmeer in Suriname?
 4. Bij de grenscorrecties met Duitsland van 23 april 1949 lijfde Nederland het ca. 41 km2 grote gebied ten oosten van Sittard, met als grootste plaats Tudderen, in. Hoe staat dit gebied bekend?
 5. De Romeinse naam voor deze Nederlandse plaats was Albaniana, hoe heet zij nu?
 6. Tot voorkort heette Canada's hoogste berg, met 5960 meter, Mount Logan. Hoe heet hij nu?
 7. Waardoor is de Biesbosch ontstaan?
 8. Wie is de auteur van onder andere Toonneel des Aerdrycx en Theatrum Orbis Terrarum, beide uit 1635?
 9. Hou luidt de Friese naam van Sneek?
 10. Sinds 1945 is Rhodos Grieks, welk land zwaaide daarvoor de scepter over dit eiland?

 

SPORT

 

 1. Wat is de bijnaam van het Australische voetbalteam?
 2. Hoe luidt de olympische wapenspreuk?
 3. Welke club slaagde er, sinds de invoering van het betaalde voetbal, als eerste in de dubbel te winnen (zowel landskampioen als bekerwinnaar te worden in hetzelfde seizoen)?
 4. Wie is de huidige wereldkampioen in het driebanden?
 5. Jongstleden oktober werd voor het eerst in 44 jaar de 'World series' in het honkbal betwist door twee ploegen uit New York, en weer gewonnen door de New York Yankees, onder welke bijnaam staat deze reeks wedstrijden inmiddels bekend?
 6. Wat is de Nederlandse benaming van de baandiscipline bij het wielrennen die in het Frans 'americaine' en in het Engels 'madison' wordt genoemd?
 7. Wat presteerde Johan Cruijff op 6 november 1966 als eerste Nederlandse voetballer?
 8. Wat is de bijnaam van de Nederlandse (ex-NBA-)basketballer Rik Smits?
 9. Van vier bij de FIFA aangesloten landen spelen de nationale voetbalploegen in oranje shirts, noem er twee.
 10. Wat is de oorsprong van de bijnaam, De Hel van het Noorden (L'Enfer du Nord), van de wielerklassieker Parijs-Robaais?

 

ONTSPANNING EN VERMAAK

 

 1. Welk popster speelde één van de hoofdrollen in de film Merry Christmas, Mister Lawrence uit 1983 van Nagisa Oshima?
 2. Wie tekende en schreef The Far Side?
 3. Het Spoorwegmuseum in Utrecht is gevestigd in een voormalig station. Welk?
 4. Wat is de titel van het jongste toneelstuk van Wim T. Schippers, geschreven in opdracht van de Toneelgroep Amsterdam (TGA) dat in oktober 2000 in première ging?
 5. Wat zijn de (voor)namen van de vier Marx brothers?
 6. Deze in 1943 in Katowice (Kattowitz) geboren Duitse actrice is vooral bekend door de bijna twintig films van Rainer Werner Faßbinder waarin zij een rol speelde zoals Die Ehe der Maria Braun en Lili Marleen. Ook Volker Schlöndorff, Wim Wenders, Ettore Scola, JeanLuc Godard, Margarethe von Trotta en Andrzej Wajda deden graag een beroep op haar. Wat is haar naam?
 7. Hoe groot is het 'speelveld' bij vier op een rij (breedte X hoogte in velden)?
 8. In 1975 kwam hij met zijn gezelschap de Friends Roadshow naar het 'Festival of Fools' in Amsterdam. Hij bleef hier hangen. Sindsdien heeft hij ons 'vermaakt' met liedteksten als: If I'd got a face like yours, I'd shave my ass and walk backwards. Tegenwoordig ligt zijn werkterrein voornamelijk in Duitsland. Wat is de naam van deze 'King of Fools', de 'Rock & Roll Clown'?
 9. Wie vertolkte de rol van Johnny Jordaan in de onlangs door de VPRO uitgezonden televisieserie Bij ons in de Jordaan?
 10. Hoe heet de virtuele Engelse plaats waar de comedyserie The League of Gentlemen zich afspeelt?

 

KUNST

 

 1. Ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam en het vijfenzeventigjarig bestaan van het gemeentevervoerbedrijf in 1975 gaf de laatste, het GVB, een kunstenaar opdracht een tram (met het nummer 700) en een bus (met het nummer 75) te beschilderden. De tram kreeg vanwege zijn uiterlijk en een destijds populaire film al snel de bijnaam Keetje Stippel. Wie was de kunstenaar?
 2. Wat is het maniërisme?
 3. Wie is de architect van het stadhuis op de Dam in Amsterdam, tegenwoordig dienstdoend als koninklijk paleis? Ook het Mauritshuis in 's-Gravenhage is van zijn hand.
 4. In onbruik geraakte spoorwegstations beginnen soms een nieuw leven in de kunst. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de muziektempel Point Depot in Dublin. Hoe heet het in een voormalig station gevestigde museum voor impressionisme in Parijs?
 5. Voor het ontwerp van het nieuwe theater, de Toneelschuur, in Haarlem is geen architect gevraagd maar een (strip)tekenaar. Wie?
 6. Onder welke andere naam is het Amsterdamse Museum Amstelkring, dat onder andere de enige in Amsterdam bewaard gebleven stijlkamer uit de Gouden Eeuw en een roomskatholieke schuilkerk bevat, bekend?
 7. Algemeen wordt hij als Neerlands grootste graveur gezien. Deze Haarlemmer leefde van 1558 tot 1617, leerde het graveren van Dirck Coornhert en was tijdens zijn leven al een legende. Na 1600 legde hij zich toe op de schilderkunst. Het Rijksmuseum in Amsterdam bezit onder andere de volgende werken van hem; Adam en Eva en De vermetelen, of Tantalus (gravures uit 1585 en 1588) en Lot en Zijn Dochters (schilderij uit 1616). Wat is zijn naam?
 8. Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III was het eerste schilderij van Barnett Newman dat in het Stedelijk Museum te Amsterdam door een gek, Gerard-Jan van Bladeren, beschadigd werd, maar helaas niet het laatste. Wat is de naam van dat laatste werk?
 9. Wie is de Rijksbouwmeester?
 10. Op de urnenwand van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam staat een aantal fraaie, doch volslagen onbegrijpelijke dichtregels van de dichter Adriaan Roland Holst. Het was Gerard van het Reve, die deze regels aanduidde met 'zeeslangenproza'. Deze tekst is destijds geplaatst op voorstel van de beeldhouwer John Rädecker, één van de twee leden van het werkcomité, dat als opdracht had te komen tot een ontwerp voor het Nationaal Monument. Welke stedenbouwkundige en architect was het andere lid?